Sommeren 2006. Og 2009.

Det er sommer. Det er Nord-Norge. Det er ferie. Og jeg har med meg ei venninne nordover, amerikanske Jennifer som aldri har vært i Norge før. Oppholdet har så langt vært alle klisjéers mor, med fly til Bodø og hurtigruta derfra, sol hele veien over Vestfjorden, trollsuppe servert på akterdekket av hurtigruta i Trollfjorden og senere fjelltur med 360 graders milevid utsikt over fjell og hav da vi kom til Storheia. Jennifer er så begeistra at hun bobler over når hun snakker med forloveden, som ble hjemme i England pga jobb. Selv jeg kan høre at han angrer på at han ikke tok fri.

Så blir det torsdag kveld. Vi skal på fisketur til et av mine to yndlingsvann. Dette ligger på Langøya. Vi har kjørt et kvarter hjemmefra, snirkla oss innover en skogsvei som passer best for firehjulstrekkere og parkert der veien slutter. Går over elva, gjennom skogen og det fine rypekrattet, og der ligger endelig vannet. – Har du fisket før, spør jeg. Ja, sier hun, men ikke med flue. Greit nok. Jeg binder opp snøret for henne med fortom, dubb og et par fluer. Viser med min egen stang hvordan hun gjør med snella når hun skal kaste, og hva hun må gjøre når dubben treffer vannet. Og Jennifer er klar. Hun er kvart indianer og hevder at dette er noe hun kan ut fra genetiske forutsetninger. Jeg anviser henne til et sted 30 meter til venstre for meg. Der får hun den beste plassen ved vannet.

Kvartindianer med stang, midnattsol i bakgrunnen. Bildet ble tatt etter hendelsene som er beskrevet ;-)

Kvartindianer med stang, midnattsol i bakgrunnen. Bildet ble tatt etter hendelsene som er beskrevet 😉

Jeg ordner kjapt mi egen stang mens hun går bortover dit jeg har sagt. Når dubben min når vannet og jeg begynner å sveive inn, vrir jeg hodet mot venstre. Ser at hun kaster ut og får fin lengde på kastet. Og akkurat i det dubben hennes når vannet ser jeg også ørreten som biter i den innerste flua. Et skikkelig jafsebitt! Jennifer hyler. “Jeg har fått fiiiiiisk! Hva gjør jeg nå?” Jeg svarer: – Du hadde jo fiska før? “Ja, men jeg har aldri fått noe!” Desperasjonen er det ingenting å si på.

Jeg snører inn mi egen stang det jeg er god for og løper mot henne mens jeg roper instrukser. Hun klarer å følge dem. Når jeg rekker bort, er fisken godt synlig bare noen få meter fra oss. En ørret på et par hekto som spreller det han er god for. Jeg overtar stanga og får fisken på land. Kvartindianeren tør ikke ta på fisken, så jeg må hekte den av kroken og drepe den. Jennifer nærmest hopper opp og ned ved siden av meg. “Oh my God I can’t believe it! I actually caught a fish. Oh my God I am so excited. Oh my God I really caught a fish! Wait until I tell my gran about this!”

Kvelden varte i mange timer til. Klokka var over midnatt da vi dro derfra. Til slutt dro vi hjem med åtte eller ni ørreter. Nok til middag for henne og meg og opphavet mitt neste dag. Mer enn nok til å gi henne sterke inntrykk fra nye opplevelser – hun har aldri fiska ved midnatt mens sola skinte i ansiktet hennes for eksempel – og morsomme historier å fortelle senere. Minner for livet, for å si det med en klisjé. Vi prekeverte fisken og avslutta kvelden med et glass rødvin ute på verandaen før vi fant hver vår seng. Forloveden hennes var forlengst informert.

Nå har hun flyttet tilbake USA. Forloveden er historie. Hun jobber lange dager. Men innimellom får jeg en tekstmelding, for eksempel: “Skal du hjem til vinteren? Jeg har så lyst til å se nordlys og prøve isfiske…»

Og jeg? Jeg flytter hjem i løpet av neste vintersesong. Men enda bedre enn det, fant jeg ut nylig. Jeg skal nemlig tilbringe sommeren i Nord-Norge. Om under to måneder finner du meg ved dette vannet igjen; den første av utvilsomt mange sommerkvelder som skal tilbringes der. Det er fare for at det blir blogging av det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s