Whitstable og Tankerton

Jeg er fryktelig glad i Canterbury, byen jeg bor i. Men jeg må ærlig innrømme at det nærmeste jeg kommer et eldorado her i England er når jeg drar til Whitstable. Det tar omtrent femten minutter dit med buss eller bil fra Canterbury, mot nord. Whitstable ligger ved havet, på Nordsjø-sida av kysten. Og fra Whitstable og østover kan man vandre milesvis langs en (tilrettelagt) strandpromenade mot øst, til Herne Bay, Reculver, Margate og videre rundt ‘tuppen’ på landet og til sørkysten, mot Dover og enda videre vestover langs kyststripa. Men Whitstable er nærmest. Og hvis du bare kommer deg bittelitt ut av selve byen havner du i Tankerton; ei strekning kyststripe med en svak bue på som engelskmennene kaller ‘bukt’.

Utsikt uansett

Utsikt uansett

På et høydedrag i Tankerton ligger The Marine Hotel. Og på kanten foran hotellet, der det bratt går noen høydemeter nedover til promenaden og stranda, kan du sitte på en av de mange benkene som er satt ut og nyte utsikta. Akkurat denne dagen, en torsdag i mai, var ikke utsikten noe å skryte av. Horisonten og havet gikk i ett i en dus grå tone. Men det har sin estetiske sjarm, det også.

Tankerton, mot Herne Bay

Tankerton, mot Herne Bay

Sånn ser det ut mot øst på dager med litt mer sikt. I bakgrunnen ser du Herne Bay, som er neste by. Vinden var på nordvest denne dagen og tok ganske godt. Du ser at der er bølgebrytere med jevne mellomrom? Dem finner du hele veien her; bort til Herne Bay og enda videre så langt stranda strekker seg før den går over i klippelandskap. Det er nødvendig, for stranda består av småstein som er godt slipt, og uten slike bølgebrytere ganske hyppig ville erosjonen vært dramatisk fra år til år.

Take me to the sea

Take me to the sea

Hvis du ikke nøyer deg med å betrakte utsikta fra høydedraget, kan du ta ei av de mange trappene eller en av gangstiene ned til promenaden og stranda. Det er godt tilrettelagt for å bevege seg imellom, og man kan fint ha med barn på sykkel eller noen i rullestol her (på gangveiene som går slakt nedover lia). Alle stedene hvor man kommer inn på promenaden, enten det er fra ‘starten’ i selve Whistable eller som her når man kommer ned ei trapp eller en vei, står det malt på fortauet: «Hunder er forbudt på stranda 1. mai til 1. september. Må leies i bånd (samme periode).» Men fra september til april kan de herje som de vil – og det gjør de!

Bølgebryter til venstre, her knipset da det var omtrent fjære sjø. Du ser tydelig forskjellig høyde på sanda på hver side av ‘gjerdet’, noe som også vises i hvor langt ut vannkanten går. Jeg var her sist langfredag med ei venninne, og da var havbunnen bar cirka 100 meter ut herfra. Helt utrolig! Til høyre ser du en mann i våtdrakt som driver med kiting; han bruker waterboard og lar seg trekke av en kite. Den dagen jeg knipsa dette var det 8-10 stykker som holdt på med kiting i et område hvor det er tillatt og det så utrolig morsomt ut. Alt de fikk til med vind og vann imponerte meg, og de lot til å ha det kjempegøy.

Beach Huts. Psychedelic.Den engelske kysten er kjent for sine beach huts; fargerike småhytter som står nært stranda. Disse hyttene er kanskje 2,5 x 2,5m i grunnflate og har verken vann, strøm eller toalett. Det er ikke tillatt å bo i dem eller overnatte der. Hyttene eies og/eller disponeres av folk som bor i nærheten men ikke ved havet. De har gjerne utstyr som f.eks. badesaker, grillutstyr og andre sommerting inne i hytta si, kommer dit om morgenen og tilbringer hele dagen der. Om ettermiddagen/kvelden drar de så tilbake dit de ‘bor’ og overnatter der. Det blir nesten som en landsby her om sommeren når de er i bruk!

Lang, lang rekke...

Lang, lang rekke...

Slik ligger hyttene – på rekke og rad bortover, noen steder med ei rekke eller to bak de som er fremst mot havet. Fargene minner mest av alt om hysteriske sukkertøy og det virker som om at jo mer psykedelisk de er, jo bedre. De to siste bildene vitner kanskje tydelig nok om akkurat det? Noen av dem har navn, og alle hyttene er identifisert med et nummer, som du vanligvis finner på bakveggen.

Gjenvinning coast style

Gjenvinning på kystvis

Tilbake i Whitstable igjen. Byen er nemlig kjent for sin gode sjømat, og det er flere gode restauranter som ligger helt nede ved promenaden. Der finner du også noen av de hotellene i byen med best beliggenhet! Strandlinja er veldig tilgjengelig for folk og brukes mye. Her ser du brukte (oppspiste) østersskjell fra en av restaurantene i byen. Grunnen til at de samler på dem er at de er med i et gjenvinningsprogram, som de er flinke til å opplyse om. Skjellene tømmes ut i havet på et bestemt sted, hvor de inngår i oppbygging av et korallrev som tidligere har blitt ødelagt. Nå er det i ferd med å gjenoppbygges.

Sommer, sol og ...selskap

Sommer, sol og ...selskap

Solnedgang i Whitstable er vakkert og romantisk så det rekker, spesielt på dager hvor himmelen er relativt klar og det ikke er for mye dis-skyer mot horisonten i vest. Da dette bildet ble tatt var jeg der med ei gruppe venner. Vi gikk til byens beste fish’n’chips-butikk og fikk oss mat, som vi så tok med ned på stranda og spiste mens vi så på solnedgangen og hygget oss i hverandres selskap. Det blir knapt mer engelsk enn det!

Til sist: Kjenner du til QI? Det gjør egentlig ikke jeg, men det er et engelsk tv-program med bl.a. Stephen Fry og Alan Davies, og det er kjempepopulært. Ei venninne i Oslo tipsa meg om det. Og så er greia at en av fyrene som er ‘fast’ i programmet har bodd i Whitstable, og det har blitt en slags gimmick i programmet. Under ser du et klipp som aldri ble vist på tv, men som definitivt setter Whitstable på kartet, kind of. (Og dama med kort hår og gitar har et æresdoktorat på mitt universitet!) Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s