London, baby! (#2)

Jeg håper ikke du er lei av London riktig enda. Jeg har nemlig litt mer jeg vil vise frem fra denne byen. Byen jeg har kjent i ti år og som jeg blir mer og mer glad i. Det er godt å kunne gå rundt uten å være bundet til et kart, godt å vite hvordan det er lurt å ta seg fra A til B, godt å høre at mine innfødte venner ikke regner meg som turist i byen. Utlært blir man aldri, men jeg kjenner byen mye bedre i dag enn jeg gjorde da jeg flytta til England for snart fire år siden. Og jeg liker å vise den frem; liker å kjenne den så godt at jeg kan tilpasse omvisninga til hvem jeg har med meg – barn eller ikke? Shopping eller gallerier? Trasking eller tube? Sentrum eller periferi? Travelt eller avslappa? Hvis jeg vet hva du vil, kan jeg stort sett gi deg det. Og er du ikke sikker, lager jeg en liten plan ut fra hvordan jeg kjenner deg og hva du liker, og så tar vi det derfra. I noen tilfeller – som dette – er planer til for å kunne forandres på.

Westminster i kveldsdrakt

Westminster i kveldsdrakt

Dette er kanskje et av de mest erke-engelske motivene som fins? Westminster rommer det britiske parlamentet. Første gang jeg var her var for ti år siden, og da var jeg heldig nok til å være del av ei gruppe som fikk ei spesialomvisning fordi vi hadde tilknytning til flere parlamentsmedlemmer. Siden da har jeg vært her flere ganger, men jeg slutter ikke å bli imponert og kjenne litt på ærefrykten hver gang jeg er innomhus her. Bildet er tatt fra Westminter Bridge, og Big Ben er litt utenfor høyre bildekant.

Ingen tvil om hvor maten og folket kommer fra

Ingen tvil om hvor maten og folket kommer fra

Neida, det er ikke Kina. Det er bare Chinatown, i London. Denne gata ligger like ved Leicester Square, Shaftesbury Avenue og Soho; det vil si midt i underholdningsdelen av London, med masse teatere, musikaler og kinoer i umiddelbar nærhet. I tillegg til alle andre attraksjoner som ligger midt i byen. Strøket er ikke alltid dekorert som dette; da bildet ble tatt var det omtrent tida for kinesisk nyttår. Jeg var her sammen med serbiske venner og spiste et bedre måltid på en restaurant. Du finner ikke bare kinamat her; nesten alle asiatiske kjøkken er representert på rekke og rad bortover. Det er bare å finne seg et bord og nyte, alt etter hva man foretrekker!

Ikke bare mat som nytes her!

Ikke bare mat som nytes her!

Spise er tema for dette bildet også. Dette er nemlig en liten ‘hemmelighet’ som de store turisthordene ikke helt har kastet seg over enda. Eller kanskje de vurderer det som uaktuelt? Uansett. I samme bygg som the National Gallery finner du også the National Portrait Gallery, hvor portrettbilder presenteres i både en permanent og i flere ulike reisende utstillinger. Og på toppen av hele galleriet ligger denne restauranten; the Portrait Restaurant. De har kjempegod mat og som du ser: fantastisk utsikt. Du ser London Eye, Westminster, Big Ben, Nelson på søyla si på Trafalgar Square og masse annet herfra. Det er nesten som å sitte på taket av London sentrum og spise. Prisen på maten er bittelitt høy i forhold til ‘vanlige’ engelske spisesteder, men likvel ikke i nærheten av hva det ville kosta i Norge på tilsvarende sted. Anbefales! (For å komme dit går du inn inngangen til PG, forbi billettsalget som du ikke trenger besøke, og tar rulletrappa på venstre side helt til topps. Voilà!)

Rullerende virksomhet

Rullerende virksomhet

Rulletrapper er uunngåelig hvis du vil benytte deg av Londons undergrunn, Tuben. Det er ikke alle rulletrapper som er så lange som denne, og mange steder er det i tillegg nødvendig å traske opp og ned et utall vanlige trapper. Jeg husker oppriktig talt ikke helt hvor denne rulletrappa er, men det er noenlunde sentralt i byen. Heldigvis er kulturen med ‘stå til høyre, gå til venstre’ ganske godt innarbeidet. Dermed kan man bevege seg fortere enn trappa ruller hvis man har det travelt.

Ikke akkurat Copacabana, men...

Ikke akkurat Copacabana, men...

Du må ikke ut av byen for å dra på stranda – men det hjelper kanskje på lysten? Dette er på South Bank, i nærheten av OXO-bygget. Det er fjære sjø, og da har også Themsen trukket seg tilbake. Vannstanden påvirkes nemlig av flo og fjære selv om Themsen er elv og ikke hav. Når det blir flo igjen, går Themsen opp omtrent så langt du ser tang opp til høyre. Det er laget trapper i muren slik at man kan komme seg ned på stranda om man vil, og jeg har ofte sett folk lufte hundene sine løse her, for eksempel. Og i elva kom en gang en hval forbi her – i 2006. Husker du?

På toppen i regnvær. Herfra går det nedover ;-)

På toppen i regnvær. Herfra går det nedover 😉

Sånn ser det ut mot vest hvis man er på toppen av London Eye en dag det regner. Jeg har vært der i solskinn også, men likte bedre dette bildet fra en regnværsdag. Hjulet er i konstant bevegelse fra 10 om morgenen til 21 om kvelden i sommersesongen (20 om vinteren), og hele runden tar ca en halvtime. Det er bygd en platform som gjør at av- og påstigning skjer selv om hjulet er i bevegelse. På det høyeste er hjulet 135 høyt. Jeg liker at de aldri slipper inn flere folk i hver av kapslene enn at alle har muligheten til å se godt!

London om kvelden

London om kvelden

Utsikt mot øst fra Hungerford Bridge. Helt i venstre bildekant ser du St. Paul’s Cathedral, det orange midt i bildet er OXO-bygget og de blå firkantene er Tate Modern og et annet bygg jeg ikke husker navnet på.

Den stygge andungen blant sine egne

Den stygge andungen blant sine egne

Hyde Park er utvilsomt den mest kjente parken i London, om ikke den som er mest stille og fredelig, kanskje? Dette bildet er derfra, og disse tre bor i the Serpentine; den lille sjøen som er midt i parken. Hyde Park er heldigvis så stor at det er fullt mulig å finne steder hvor man kan stikke seg bort og ha det fredelig om man vil – eller man kan befinne seg langs parkens ‘E6’ og betrakte folkelivet. Det er også flere hestestier rundt omkring, og spesielt om morgenen kan man se folk til hest. Men hvor de har hestene til vanlig, hvor stallene er? Aner ikke. Virkelig ikke.

Paparazzi? Jeg?

Paparazzi? Jeg?

Jeg er den første til å innrømme at jeg følte meg litt paparazzi da jeg tok dette bildet… I noen bydeler kan man ofte se motefotografering på gang, men det er ikke alltid det er like midt i gatebildet som her. Denne modellen lignet på den engelske supermodellen Lily Cole, men jeg vet ikke om det var henne.

CIMG3897

Kreativ og anonym. Tydeligvis.

Grafitti (og tagging) har fått sitt eget område under Blackfriars Bridge på sørsida av Themsen. Her var det en tagger som akkurat hadde gjort ferdig en piece og ble intervjua og fotografert av en journalist. Dessverre var jeg for feig til å spørre hvem taggeren var og hvilken publikasjon journalisten jobba for… Jaja. Jeg fikk i grunnen lyst til å gå tilbake hit og se om motivet fortsatt er der.

Fortsettelse følger. Etterhvert.

4 kommentarer om “London, baby! (#2)

  1. Det skjoenner jeg godt – London er en herlig by aa besoeke! 🙂 Jeg vet jeg en dag kommer til aa savne London, men foreloepig nyter jeg bare aa vaere i naerheten og kunne dra dit veldig enkelt. Du maa komme paa besoek en gang!

  2. Holland Park. Der bodde jeg i ett år. Må nok likevel innrømme at kart er av de tingene jeg må ha med dersom turen går tilbake til London. Ett år er så absolutt ikke nok til å bli lommekjent, men nok til å få en del yndlingssteder. Står lykken meg bi, blir det Londontur på meg og datteren i løpet av året. Hun vil dessuten en tur til Cambridge. Du får lage et guideinnlegg fra den byen også 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s