Myriam Borst: Transformasjon (TRAFO)

Det er en ting jeg liker veldig godt med Vesterålen. Det er at kunsttilbudet er forbausende rikt i forhold til folketall og ressurser. Alle kommunene deltok for eksempel i Skulpturlandskap Nordland da det ble gjennomført. Det skal jeg blogge om etterhvert. En annen ting kommunene har gått sammen om, er prosjektet ‘TRAFO‘, som ble fullført for noen år siden. En trafostasjon i hver kommune har blitt dekorert av en kunstner, og de utvalgte trafoene er gjerne relativt sentralt plassert. Resultatet er at man i stedet for å ergre seg over uskjønne men nødvendige bokser kan glede seg over et vakkert kunstverk som pryder stedet det står på.

Trafostasjon utsmykket i Hadsel

Trafostasjon utsmykket i Hadsel

Dette er trafoen på Stokmarknes (Hadsel kommune), som har blitt utsmykket av Myriam Borst. Den står rett sør for sentrum, som er til venstre fra dette perspektivet. På motsatt side av fjorden ser du Hinnøya. Temaet er fisk, vann, bølger og nordlys. Det er kanskje ikke så vanskelig å se? Den grønne toppen av trafoen er opplyst om vinteren og ser helt ut som nordlys. Det skal du snart få se. Det er etterhvert bygd en slags platting rundt trafoen, slik at den er lett tilgjengelig også for folk som vil se detaljer i utsmykninga. Bak meg der jeg tok bildet er det også en kant i 90 graders vinkel hvor det er lagt store steiner som er flate på toppen, slik at man kan sette seg ned og nyte utsikta og tilbringe litt tid her, om man vil.

Detalj fra Transformasjon

Detalj fra Transformasjon

Dette er en detalj fra den samme trafoen. Alle fiske-figurene er fylt med ekte fiskebein og skav av bein. I tillegg er det lagt beinrester og skav i omvendt pyramideform i hver av de fire ‘lommene’ mellom trafoen og plattingen, som er bygd i en firkant som står skrått rundt trafoen. Keramiske fliser, steinheller og metall er blant materialene som er brukt til å skape ‘Transformasjon’, som er navnet på kunstverket. Fargene er mye av de samme som Borst bruker i sine malerier. Motivene er til dels mer konkrete i dette verket, men likevel med rikelig rom for fortolkning. Jeg ser en historiefortelling når jeg betrakter denne trafoen; en historie om fisken i havet som tas opp for å gi næring til oss som lever ved kysten, om blå himmel og blått hav, om gyldne sommerdager med evig sol og om nordlyset som peker mot himmelen. For eksempel. Jeg skulle gjerne hørt Borst fortelle om hva hun mente og tenkte da hun laget denne utsmykkinga.

Trafo i vinterprakt

Trafo i vinterprakt

Dette bildet tok jeg i januar, en kveld det snedde bittelitt. Som du ser er taket på trafoen dekket av sne, men det grønne lyset inni topp-pyramiden trenger seg gjennom og gir oss farga til nordlyset. På den høyre veggen kan du såvidt skimte døra som fører inn i trafoen. Jeg vet ikke om den noensinne er i bruk, men den er uansett veldig godt integrert og nesten skjult her. En vinterkveld jeg kom forbi her var det nordlys på himmelen. Jeg stilte meg da slik at jeg så toppen av figuren rett mot nordlyset på himmelen bak, bare for å sammenligne grønnfargene. Når det ikke er sne på toppen, er grønnfarga i pyramiden helt den samme som i det ekte nordlyset. Det er godt gjort, og godt sett.

Du skal få se flere trafoer her om ikke lenge.

3 kommentarer om “Myriam Borst: Transformasjon (TRAFO)

 1. Tilbaketråkk: Heidi Nygård: Strømninger (TRAFO) « Elisabeths Eldorado

 2. Skal skrive en dag mer om bakgrunn ideer fra trafo min.
  Artig og findet kommentar her, på arbeid mit.
  Kunne legg in veldig muhe tankegangen samtidlig i dette prosjekt, det var so bra for meg!.

  Hilsen Myriam

  Heidi er du Elisabeth eller?

 3. Hei Myriam! Velkommen hit – så morsomt at du fant dette blogginnlegget 🙂 Gleder meg til å lese mer om bakgrunnsideene dine etc om trafoen. Jeg liker ofte arbeidene dine, så det blir interessant.

  Det med Heidi er IKKE et innlegg fra Heidi, men en link til dette innlegget fra et annet innlegg jeg skrev om hennes trafo. Hver gang jeg er hjemme og farter i Vesterålen, får jeg gjerne med meg bilder av kunst som står ute, og så blogger jeg om det etterpå. Ikke alltid, men ofte. Og Heidi sin er ikke langt unna der vi har hytte. Så vet du det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s