Gråværsblogging

Mye av det jeg har blogga i sommer, bilder og tekster, har handla om situasjoner med strålende vær og postkortutsikt. Og det har vært sant – det har vært en helt unormalt fin sommer sånn sett. Men det har også vært grå og litt fargeløse dager innimellom. Ikke mange, men noen. Jeg kan i farta huske fem eller seks slike dager siden midten av juni. En av dem var ganske nettopp.

Rauting in the rain. Sort of.
Rauting in the rain. Sort of.

Men noe av det spesielle har vært at i stedet for å ha skyene liggende konstant et par meter over bakken når det regner, har skyene regna litt fra seg og så blitt liggende flere hundre meter opp i lufta. Dermed kan vi se litt innimellom bygene likevel. Faktisk hender det sogar at skyene bryter opp og gir sollys på hav og land, selv om himmelen er grå. Her, for eksempel, gresser kuene på Dragnes på yttersida av øya mi. Himmelen er grå, horisonten er grå, ut mot havet ser man ikke de bakerste øyene fordi de er dekket av skyene. Men akkurat her er skyene litt høyt oppe, og sola har brutt gjennom. Og kuene koser seg i sola.

Grått er ikke bare grått
Grått er ikke bare grått

Her er vi på Åndstad og ser utover storhavet. Skyene er grå, havoverflata er grå, landskapet virker nesten fargeløst. Bedre blir det ikke av at jeg har et enkelt kamera som ikke takler avanserte lysforhold. Likevel. Selv det grå er ikke bare grått Det har sine egne farger, sine egne nyanser, sitt eget lys. Sola ligger rett bak skyene, her og der er det et glimt av blått der bak, og i skysprekkene leker sollyset slik at man ser strålene treffe og bevege seg over landskapet. Grått er ikke en tilstand her, slik det lett blir i Oslo og andre byer. Grått er en alternativ nyanse, et alternativ på fargepaletten Vårherre lar oss oppleve verden gjennom. Grått er ikke lenger grått.

Møysalen har dekket seg til, men viser litt hud.
Møysalen har dekket seg til, men viser litt hud.

På Innbjør ser vi over mot Hinnøyas fjellrekke. De delene som ligger i skyggen virker flate og fargeløse, men de flekkene sola faller på viser frem fasong og kontraster. Når skyene henger så lavt som dette, på ca 700 m.o.h. eller deromkring, er det noen ganger lett å tenke at det ikke er så mye å se når du kjører langs veiene i Vesterålen. Du ser at det er land på andre sida av fjorden, men du aner ikke hvordan toppen av fjellene ser ut; om det er flatt eller taggete, høyt eller lavt, sne eller bart. For eksempel. Men akkurat i dag var det en sprekk i skyene, og hvis du ser godt etter, kan du i en sprekk i skylaget se Møysalen, lett gjenkjennelig med den lille hvite isbreen som ligger under og mellom toppene.

Litjøya (t.v.) og Gaukværøya (midt i) ligger utenfor Bø.
Litjøya (t.v.) og Gaukværøya (midt i) ligger utenfor Bø.

Her ser du et stykke vesterålsk kulturhistorie. Du bare vet det kanskje ikke enda. Gaukværøya var i middelalderen et av de aller største fiskeværene i Vesterålen, og dermed naturlig nok et lokalt maktsentrum. Den er bare en drøy kvadratkilometer stor, men der var det skole, post, landhandel, fiskeindustri og alt som hørte til. Den stiger rett opp av havet utenfor sørvestenden av Langøya, og høyste punkt på øya er 273 m.o.h. Men med utviklinga og industrialiseringa av Norge, kom veiene etterhvert til Vesterålen, og båt var ikke lenger det viktigste fremkomstmiddelet. Øya ble fraflytta relativt raskt, og de siste innbyggerne dro sin vei tidlig på 1950-tallet. I dag ser man tufter og rester av fordums tider om man er der ute, men man må ha egen båtskyss for å komme dit – det går ikke noe i rutetrafikk dit. Vesterålen Turlag har hvert år tur dit tidlig på sommeren. I år hadde jeg håpet å rekke det, men jeg kom hjem et par uker for sent. Neste sommer håper jeg å kunne ta turen.

…men det ble ikke så verst med gråværsblogging, eller hur? Når du leser dette har jeg begynt reisen sørover. Jeg skal innom minst fire steder og sove i minst fem ulike senger før jeg er tilbake i England igjen. Noe blogging blir det underveis, men jeg lover ingenting mht hyppighet og innhold og sånn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s