Masse hå-to-o

Vann overaltDet er så mye vann. Det er vann overalt. Vann i havet, vann i talløse skyer uten form som har et overveldende nærvær, vann på fjell og lyng og knauser og fortau og motorveier, vann i håret og vann på huden. Det er den dagen der alt er vått, der man ikke kan flykte noen steder for å unngå vannet – uansett hvor du går er det bare et tidsspørsmål før du igjen må utsette deg for alt dette våte som farger og demper og klasker til verden akkurat i dag. Var det noensinne en tilværelse uten så mye vann?

CIMG6387 Det er vann på dekket og vann fossende frem bak båten som durer frem, som brøyter seg vei utover fjorden, mellom holmer, skjær og øyer. Alt er dekket av vann denne dagen. Tauene, landgangen, den bratte trappa og døra inn til salongen. Alt er dekket av vann, og stikker du nesen ut eller i vinduet vil den bli våt uansett. Trehjulssykkelen står i skjul, men setet er vått og lasteplanet må tømmes.

CIMG6384 Det er knapt mulig å beskytte seg fullstendig mot vannet. Det trenger gjennom porene, presser seg mellom hetta og håret, kiler seg inn inn i øregangene og renner nedover nakken. Jeg holder munnen lukket og klarer knapt myse med øynene mot vannet, mot regnet som får fart av vinden. Likevel smaker det salt på innsiden av leppene mine. Det forteller tungespissen meg, den lille muskeltuppen som ikke klarer la være å smake på saltet som har funnet veien inn den lukkede munnen min. Vannet bryter alle naturlover og bare er der, overalt. Og jeg nyter det.

CIMG6393 Vannet gjør alle ting grå. Husene, båtene, kaia, skyene og havet foran brygga. Alt ser ut som om det er betrakta gjennom et grått filter, er blassere, er tydelig bevis på at vannet har gjort sitt inntog overalt og krevd sitt vakreste offer: fargene. Fargene trekker seg inn i seg selv når vannet krever plass, de går inn i en slumretilstand lik klorofyllet om høsten og overlater arenaen til vannet som trenger gjennom og sluker alt. For menneskene i havet er vannet både fiende og venn. Fiende, fordi det år om annet krever liv til noen man er glad i. Venn, fordi det gir mat og næring og samkvem med andre folk som bor andre steder. Vannet bringer menneskene på øyene sammen, paradoksalt nok. Vannet er en så selvfølgelig del av livet her ute at når båten ikke kan gå på grunn av uvær, sier de lokale «Stakkars folk, nu e di isolert inne på fastlandet!»

CIMG6401 Vannet har mange farger denne dagen. På holmer og skjær er det gjerne mørkegrått eller vassent gult. I havet er det grått, marineblått og enkelte steder karibisk grønt, som om det har glemt at det befinner seg på helt andre breddegrader. Og på himmelen, i skyene som samler kaskader av vann og senere lar dem overfalle maurene på Vårherres klinkekule, har det alle nyanser fra hvitt til sort. Hvitt, lys grå, mørk blå, blågrå og tidvis gyldent. Vannet er en kameleon som lar omgivelsene styre paletten. Det er svakt nok til å la seg forme av omgivelsene, sterkt nok til å ikke kunne drives bort eller forsvinne. Vannet bare er der. Hele tida.

CIMG6424Teknologien tilpasser seg vannet. Store gummidekk nekter bølgene å la båten smelle i kaikanten. Tau nekter havet å dra vekk båten når den er ment å ligge nært land. Forankringspunktet lar seg ikke affisere av regnet, men bærer dråpene med stolthet og er fortsatt fullt i stand til å fullføre sin misjon. Rusten har ikke klart å bryte det ned. Å forholde seg til vannet kan arte seg på to måter; to ytterpunkter om du vil. Den ene måten er å se vannet som en fiende og gjøre alt for å trosse og unngå det, enten det er salt eller friskt. Den andre måten er å tilpasse seg vannet; å godta at det alltid vil prege tilværelsen og tilpasse seg, slik at dette varige elementet blir en konstant som bare i begrenset mengde legger restriksjoner på livsutfoldelsen.

Jeg velger meg det siste.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s