Regulbium, noen?

Kent, England.

Kent, England.

Regulbium. Høres ikke det ut som en landsby fra Asterix? Det er nesten det. Bare at den ikke var i Frankrike eller gallerland, men her. I England. Faktisk rett borti nabolaget mitt. Bildet viser Kent, som er fylket her. London er rett utenfor øvre venstre bildekant, og du ser tydelig på kartet at det er her du finner innløpet til Themsen. På høyre side ser du at jeg har satt ring rundt ‘tuppen’ av landet. Den aller ytterste delene her var nemlig ei øy for et par tusen år siden, da romerne holdt til her! Den het Thanet, og var skilt fra fastlandet av ei stripe hav som ble kalt Wantsum-kanalen. Landet har steget så mye siden da at øya forlengst har blitt en del av fastlands-England.

Vestveggen på Reculver

Vestveggen på Reculver

Men den gangen Thanet var ei øy og romerne hadde invadert denne delen av England, var det viktig for dem å ha kontroll over denne kanalen. Derfor satte de opp et strategisk viktig fort på det som da var ytterkanten av fastlandet. Fortet fikk navnet Regulbium. I dag heter stedet Reculver på engelsk, og det ligger mellom Herne Bay og Westgate-on-Sea. Da England ble kristnet noen hundre år etter at romerne ble kasta ut, ble dette et hovedsete for den tidlige kirka. Der ble også den aller første kirka til St. Augustins ære bygd. Erosjon har ført til at mesteparten av det opprinnelige fortet har seget ut i havet, men man har berget stedet hvor kirka etterhvert sto. (Senere ble St. Augustins domkirke bygd i Canterbury etterhvert som byen overtok som hovedsete for kirka, og ruinene av den kan man se her i byen den dag i dag. De er registert på UNESCOs verdensarvliste.) For et par hundre år siden gjenoppbygde man vestveggen på kirka i Reculver, for tårnene utgjør et viktig navigasjonspunkt for sjøfarere og er også et velkjent landemerke. Man ser det fra mange, mange kilometers avstand når man kommer gående eller kjørende hit. Området er også pionerområde for arbeid mot kystlinjeerosjon, og man har bl.a. importert stein fra Sverige som er lagt langs flomålet og et stykke nedover fjæra for å ta av for gravinga til bølgene.

Østveggen er gjenreist

Deler av søylene til østveggen står. Her var alteret i sin tid.

Rester av søylene som danner østveggen, der alteret var. I havet rett utenfor her er det på kveldstid fullt av lys. Lys fra faste installasjoner, fra båter som skal til og fra Themsen og følger skipsleia, lys som viser vei for båtene, lys fra byene som ligger som perler på ei snor langs hver side av sundet…masse lys. Vi gikk mørketur her, fra solnedgang og noen timer fremover, og på huskelista stod lommelykter. Men det trengte vi ikke; takket være alle de andre lysine var det aldri mer enn skjømt og lommelyktene forble ubrukt. Det går forøvrig promenade hele veien langs kystlinja her, man kan gå så mange mil man vil på flatt og tilrettelagt underlag.

Har ligget her en stund, egentlig.

Har ligget her en stund, egentlig.

Det har vært kirkegård rett utenfor kirkeveggene, som vanlig var før i tida. Det er ikke mange gravsteiner som er igjen, men de som er der later til å få stå i fred. De to til venstre var gode venner, mens han til høyre hadde vært litt eplekjekk og blitt jekka litt ned med et realt ørebitt, som du ser. Inskripsjonen på steinen til venstre var såvidt leselig, men på de to midterste var det umulig å finne informasjon. Kirkegården lå sør for kirka, og hodene var lagt mot øst. Innenfor murrestene som viser hvor stor kirka var, er det lagt en slags steinveier i bakken som viser hvor hovedveggene i kirka har gått og hvordan rominndelingen har vært. Det er fascinerende å gå rundt der og tenke seg hvordan det var før – det blir med ett mer levende når man er midt oppi det.

I disiplenes fotspor, men med annet redskap!

I disiplenes fotspor, men med annet redskap!

Denne mannen brydde seg ikke så mye om kirkeruinene, men han viser dog en viss likhet med bibelhistoriens disipler. Han fisker nemlig, og det var jo flere av dem som var fiskere. Han gikk rundt i den langgrunne fjæra i vadebukse, og hadde to stokker som det var spent et nett mellom. Det gikk han rundt med og stakk i vannet med jevne mellomrom, som om han ‘feide med seg’ det som var der i håp om å fange et eller annet. Men hva han var ute etter, se det fant jeg aldri ut av. Kanskje var det fisk, kanskje var det krabber, kanskje var det muslinger eller noe annet. Jeg vet ikke. Han forsvant mens vi var ute på vandring og jeg rakk aldri følge etter. Jaja.

Vestveggen fra vest. Inngangspartiet.

Vestveggen fra vest. Inngangspartiet.

Det fineste av alt er at uansett hvor du kommer gående fra, er det godt å komme frem til Reculver. Ikke bare fordi det er fascinerende å gå rundt og se ruinene og forestille seg fortidas Regulbium, men fordi det ligger en pub like ved som etter sigende skal ha ganske bra kjøkken. På kveldstid er den ‘local yokal’, eller dødsharry bygdepub på godt norsk, men på dagtid skal maten være god sies det. Søndager kan du få steik og full middag for bare en femtilapp + drikke! Noe å tenke på, definitivt.

4 kommentarer om “Regulbium, noen?

  1. Glad du finner noe som interesserer her 🙂 Det finner jo jeg hos deg også! God deal, spør du meg… Og om ikke lenge vil jeg blogge fra nabolaget ditt, men mer om det når tida er inne.

  2. He he – det ligger alltid en pub strategisk plassert i det engelske landskapet 🙂
    Innmari stilig sted, da. Jeg er ruinfrelst, så dette er definitivt et sted for meg.

  3. Vibeke, du ville ha ‘a field day’ som vi sier her i landet – omraadet der jeg bor er paradis for ruinglade mennesker! St. Augustine’s Abbey i Canterbury (der jeg bor) er f.eks. paa UNESCOs verdensarvliste; ruiner av en diiiiiger katedral som ble forlatt rundt aar 1100 til fordel for den som da ble bygd og fortsatt staar. Forsempel. Og her er masse ruiner OG gamle bygg som er i bruk; jeg faar besoek i helga og da skal vi til et slott som er 1000 aar gammelt og har tilhoert Henry Tudor – blant annet. Wanna join?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s