Sunday Challenge: St Martin’s Church sin kirkegård

(Dagens bilde er mitt bidrag i Sunday Challenge.)

St Martin's Church, Cemetary/kirkegården rett utenfor

St Martin's Church's Cemetary/kirkegården rett utenfor

Dagens bilde er faktisk henta fra byen jeg bor i. Det viser nemlig kirkegården som er rett utenfor veggene av St. Martin’s Church – ei kirke her i Canterbury som er den eldste kirka i England som har vært i kontinuerlig bruk. For over 1400 år siden sendte Pave Gregorius den Store i Roma ut munken Augustin til England, hvor hans pavegitte oppgave var å omvende den daværende kong Ethelbert av Kent. Ethelberts kone, dronning Bertha, var allerede kristen og gikk til gudstjeneste i kirka St Martin’s Church. Det gikk ikke lang tid før kongen også var omvendt og opplært i den kristne troen, og både han og kona fortsatte å gå til gudstjeneste i St Martins kirke. Den kirka står fortsatt, den dag i dag, ikke langt fra der jeg bor i byen. Og den har vært i kontinuerlig bruk helt siden da og er det fortsatt – den er sogar en av de mest populære kirkene i byen å gifte seg i, og et er laaaange bestillingstider på den. St Martin’s er også et av tre steder i Canterbury som står på UNESCOs verdensarvliste.

Paven var forøvrig godt fornøyd med Augustin, og etter at kongen hadde blitt omvendt ble Canterbury valgt som hovedsete for en biskop – og den nyutnevnte sådanne var Augustin. Han ble senere utnevnt til helgen og er i dag en av to kjente St. Augustin’er. Den ene er St. Augustin av Canterbury, som jeg nettopp har fortalt deg om, den andre er St. Augustin som skrev boka ‘Bekjennelser’. Da bispesetet ble opprettet begynte man å bygge en domkirke, og ruinene av den finner man også i Canterbury (og på UNESCO-lista) i dag. Litt senere begynte man å bygge en katedral, og den står den dag i dag og er en av de mest besøkte attraksjonene i England med over en million besøkende per år.

Uansett. Jeg poster dette bildet av tre grunner. Den ene, og viktigste, var at kirkegården simpelthen fascinerer meg noe veldig. Der er mange overgrodde, grønne, eføykledte graver, steiner, monumenter og i det hele tatt. De døde ligger tett i tett og det er et eldorado av motiver og vinkler der. Den andre grunnen var at bildet viser noe som fascinerer meg – gamle kirkegårder – og er et prakteksemplar av den typen. Den tredje grunnen var simpelthen at jeg ville poste noe som ikke førte til en lang historie og jabbing i all evighet (heia Vibeke!), men heller kunne bli en litt kortere bloggpost.

Jeg sliter fortsatt litt med den, egentlig.

5 kommentarer om “Sunday Challenge: St Martin’s Church sin kirkegård

 1. Jeg også! jeg også er fascinert av gamle kirkegårder. En gang hadde jeg i oppdrag å registrere alle gravene på en gravplass før utviding, og for å se om noen graver kunne brukes om igjen. Spennende. Navnene, f.eks. Tenk å hete Øllegard – til fornavn, altså.
  Engelske kirker og murer og ruiner og gravsteder, grått i det grønne. Skjønt.
  Du jabber ikke i all evighet, Elisabeth. Du jabber interessant!
  Jeg skulle også ha postet noe nå, men går og legger meg. Dagen har vært lang og interessant, borte vekk fra PC.

 2. Line: Takk skal du ha! Det er et fantastisk sted å jakte bilder, og har dessuten den sjarmen at det forandrer seg med vær, lys og årstider. Genialt!

  Vibeke: Takk – da er vi to! Kanskje jeg skal ta deg med dit en gang?

  Niliv: Takk skal du ha! Jeg syns ikke det er npe som er skummelt med dem, men ser hva andre kan mene er litt ekkelt selv om det ikke påvirker meg. Ha ei fin uke du også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s