Når det er grått ute…

Det er midt på dagen, det er søndag og det har vært mye gråvær i helga. Men hva gjør vel det når man kan kose seg inne, og har klær til å være ute i om man vil? Denne søndagen ville jeg så gjerne ut. Jeg hadde vært ufrivillig bundet til huset det meste av lørdagen, men søndag skulle jeg ut, samme hva. Heldigvis hadde jeg godt selskap. Og kort vei til byen.

Hurtigruta går nordover

Hurtigruta går nordover

På vår vei kom vi ned til havna akkurat da hurtigruta var i ferd med å reise fra byen. Etter å ha gått fra hurtigrutekaia inne på Rønviksleira hadde den av en eller annen grunn lagt til på nytt igjen ved ei kai nærmere sentrum, men akkurat da vi kom dit la de ut igjen. MS Vesterålen er den eneste av ‘mellomklassen’ som er igjen og går i trafikk. Det finnes nemlig tre generasjoner hurtigruter, på et vis. Det som man refererer til som ‘de gamle’ (selskapet selv sier ‘klassiske’) er de som ble bygd omtrent på 1950-60tallet, og som ser ut som gamle passasjerskip. De har nydelige linjer, begrenset passasjerkapasitet, individuell personlighet, uovertrufne seilingsegenskaper og er levende fortellinger om tradisjon og hurtigrutas betydning langs kysten.

Det vi gjerne kaller for ‘mellomgenerasjonen’ var tre (?) båter som ble bygd på 1980-tallet, om jeg ikke husker feil, hvorav bare en fortsatt er i hurtigrutetrafikk – MS Vesterålen, som vi så i dag. (De to andre mener jeg het Ofoten og Narvik.) Mellomgenerasjonen var preget av at hurtigruta møtte nye og hardere krav til lønnsomhet; både passasjer- og lastekapasiteten var større, og dekkene flere. Samtidig må jeg ærlig si at arkitektene ikke heeelt hadde fått svingen over det arkitektoniske da de ‘utvida’ modellen fra de gamle båtene, og det resulterte i at båtene i mellomgenerasjonen ikke hadde de vakre linjene man tradisjonelt forbandt med hurtigruta. De var klumpete og ble liksom aldri helt elsk-verdige, og ble snart bytta ut med nyere og større båter hvor dette var ivaretatt.

Det vi omtaler som ‘de nye’ hurtigrutene er båter bygd fra 1990-tallet og etter årtusenskiftet. De har blitt større enn mellomgenerasjonen, og er mer designet som cruiseskip enn som fraktebåter i kysttrafikk – naturlig nok. Noen av dem er ganske dusinvare og cruiseprega i designet, mens andre tydelig er inspirert av de klassiske linjene til de gamle båtene og samtidig større og mer tilpassa de moderne kravene hurtigruta møter, cruise meets klassisk om du vil. Selv reiser jeg aller, aller helst med de klassiske gamle skipene, men må villig innrømme at jeg også setter pris på de nye modellene med vakker kunst, fantastiske panoramadekk, utendørs basseng eller boblebad og moderne luksus… Mellomgenerasjonen klarer jeg meg fint uten.

Min kavaler nyter utsikta mot havet - og mi hand rundt seg!

Min kavaler nyter utsikta mot havet - og mi hand rundt seg!

Jeg og den unge herremannen som var mitt selskap for helga tok oss en tur ut på moloen i dag. Det var stas. Jeg liker menn som lar seg engasjere og som viser det, og denne karen gjorde det til fulle. Båter og fly, helikoptre og folk, måker og ørn – alle fikk et begeistra hilse-vink fra den unge herremannen. Vi tok oss tid til å bare sitte på muren (rekkverket) og se utover storhavet, vi myste mot måkene som omkransa en fiskebåt – og vi tusla utover holmen for å utforske sølepytter som hadde samla seg i bergsprekker og dumper. Litt kos ble det også – i full offentlighet!

Et lite stykke nordnorsk evighet - og fremtid. Samtidig.

Et lite stykke nordnorsk evighet - og fremtid. Samtidig.

En liten sjark er på vei ut fra havna og er i ferd med å vende 180 grader om for å seile leia nordover, mellom Lille Hjartholmen og Nyholmen. Det er senhøst nå, og selv om man fortsatt ser farger på fjellbjørkeskogen – som vokser helt nedi fjæra her! – er det også mye løv som har falt av trærne. Men måkene bryr seg ikke; de forfølger båten like ivrig nå som på våren eller sommeren. Så mange som det var her er et tegn på at de kanskje var i ferd med å sløye fisk og kaste rester ut i vannet til fuglene, men hva vet jeg? Jeg vet bare at ørna også var der, og at den lot til å være mett for denne gang siden den aldri stupte etter noe. Den bare hang der, over båten og måkene, og fikk med seg hva som skjedde.

Gode ting i livet: Bodø by, Børvasstindan, moloen og havet.

Gode ting i livet: Bodø by, Børvasstindan, moloen og havet.

Bodø er fint selv i gråvær, bare for å ha det sagt. Her er vi nesten ytterst på moloen og ser mot sør; deler av sentrum med Børvasstindan bak seg. Det største grå bygget litt til venstre er Nordlandsbankens hovedkvarter – med andre ord DnB i lokal forkledning – og det gule ved siden av er et Thon-hotell. Til høyre for det ser du et bygg i mørk rødbrunt og blått; det er fylkesmannen i Nordland sitt bygg. Det store bygget til høyre for det igjen er simpelthen et leilighetsbygg. Alle disse byggene har kommet til det siste tiåret, omtrent, og det er litt synd at kommunepolitikerne har valgt å gi tillatelse til gigantbygg rett ved vannkanten. På mange steder hindrer de det meste av utsikta mot havet fra ‘overalt’, slik man hadde tidligere i byen. Det var et av fortrinnene da, men er i ferd med å forandre seg drastisk nå. Flere store bygg er under planlagt oppføring også, deriblant et kulturkvartal og nytt bygg for Nav. Men fra moloen ser man heldigvis godt! Enda, i alle fall. Ser du de gule flaggene langs moloen på høyresida?

...førr vi har tørka tåra, og av og tell besvimt, å-å-åh Bodø Gliiimt!

...førr vi har tørka tåra, og av og tell besvimt, å-å-åh Bodø Gliiimt!

Alle de gule flaggene forteller at byens fotballag har hjemmekamp i dag. Faktisk hørte vi speakeren på Aspmyra helt hit da vi var ute og gikk; det er veldig overkommelig gangavstand herfra til stadion. Det er ikke bare på moloen og bussene det er pynta med gule og sorte flagg, også andre steder i byen hvor det finnes rekkverk i gatebildet var det montert BodøGlimt-flagg i dag. Men det hjalp ikke så mye, de spilte 1-1 mot Tromsø og ligger an til å rykke ned i år. Synd for laget, og for byen. (Men ikke for meg; jeg har et annet favorittlag og bytter ikke til Glimt selv om jeg bor i byen.)

Og vips var det ei ny uke! Det er underlig hvor fort tida går her i forhold til … andre steder, andre ganger.

7 kommentarer om “Når det er grått ute…

 1. Finnes ikke dårlig vær, nei. 🙂 Overraska over snødekket du viste i et innlegg nedenfor! Jammen kommer ikke vinteren tidlig i nord. Nesten så man savner det, når det er vått i vått lenger sør..

 2. Jeg er IKKE Bodø/Glimt fan, men for Nord-Norges del er det synd at de rykker ned (ser veldig dårlig ut på tabellen nå, så sier «at»). Hadde vært gøy om Alta kom seg opp i eliteserien snart, da 🙂

  Ser ut som du hadde en trivelig dag med et hyggelig selskap. Trivelig med små herremenn.

 3. Jf: Det var mange som var overraska over at det kom så mye snø så tidlig ja… Lokale hundekjørere var på slede i oktober – det kan de ikke huske har skjedd tidligere. MEN det var for godt til å vare; ca natt til torsdag sist uke regna det meste bort. Dessverre. Nå er jeg glad om det bare blir hvitt til jul 😉

  Poter: Jeg syns det er veldig synd hvis de rykker ned, jeg også, selv om de ikke er ‘mitt’ lag. Men jeg har litt sansen for at de velger å forlenge med Bruttern likevel; at de ikke sparker treneren med en gang det går dårlig. Alta? Njah… De er ikke gode nok for eliteserien, tror jeg. Men det hadde vært morsomt 🙂

 4. 😀 Nei… Men kallenavnet til Kåre Ingebrigtsen (helt siden han spilte sammen med Mini i RBK på slutten av 1980-tallet) har vært ‘Bruttern’. Derfor. Min bror er i en heeelt annen bransje! 😉

 5. Jeg kan godt like dine ruslende flanerier. Smått om stort og stort om smått – eller omvendt. Så får jeg se min verden med andres øyne. Slik får jeg bedre greie på det jeg kjenner fra før samt et og annet nytt å vite. Godt at du også er glad for og i verden rundt deg.

  Hurtigruta interesserer meg. Jeg kan følge ankomst og avgang fra huset mitt på Langåsen. Fra hytta på Kjerringøy ser jeg den ute i Vestfjorden (hvis været er godt).

  Bruttern til Bruttern, altså Mini, hadde jeg som elev i 10. klasse, blant annet i ballspill valgfag. Kanskje derfor han ble så god?

 6. Jeg er glad du liker blogginga mi også fra dine trakter 🙂 Jeg er veldig glad i hurtigruta selv også, og hadde tenkt å ta den når jeg skulle hjem til jul. Men nå ser det ut til at jeg kanskje skal ta toget motsatt vei istedet. Hmh. Når hurtigruta kommer inn om kvelden, ser jeg den fra stua. Da bør ikke senga være så langt unna 😉

  Morsomt med Mini! Jeg husker bare en gang jeg var på besøk i byen og det var tagging OVER ALT hvor det stod ‘Mini’. Jeg skjønte nada av hva som var kult med å skrive ‘Mini’ overalt, og spurte min kusine. Hun sa at Mini var ‘en fyr som er russ i år og visstnok temmelig bra i fotball’. Og jeg tenkte at det var mulig han var bra i fotball, men tagginga hans var under pari 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s