Kor det vart av nordlyset mett?

Noe av det jeg alltid har elsket med Nord-Norge og livet her har vært nordlyset. Når andre har akket seg over at sommeren tok slutt (hvis den noensinne var innom!), at det blir mørkere og tristere og kortere dager – da har jeg gledet meg til nordlyset. Du skal ikke langt ut på høsten før det grønne lyset preger den ellers mørke høsthimmelen. Sånn var det i alle fall før.

Fotograf: Roy Samuelsen. Klikk på bildet for link til original.

For sannheten er at så langt i høst har det vært veldig lite nordlys. Nesten ingenting, faktisk. Mengden nordlys henger sammen med nivået på solstormer; jo flere og mer intense stormer på solas overflate, jo mer nordlys på himmelen over meg. Jeg har lært at nordlyset går i 11års-sykluser, og den siste veldig aktive perioden startet i 2001. Det skulle tilsi at man i ca 2005-6 fikk et lavpunkt i syklusen, noe som passet meg bra siden jeg flytta utenlands da. Og omtrent nå – i fjor eller i år – skulle syklusen være på vei opp og kulminere i en fargerik vinter om et par-tre år. Det passet meg også fint, siden jeg nettopp har vendt tilbake til Nord-Norge.

Men neida.

Det later til at sola ikke er helt klar over at den skal følge en syklus når den stormer. I stedet for å storme mer og mer, og dermed gi meg mange fine kveldsturer under en fargerik himmel, har den simpelthen lagt seg til å sove. Det er nesten 100 år siden det var et så lavt nivå på aktiviteten der, faktisk. Jeg syns det er litt dårlig gjort. Resultatet er at når man er ute og går om kvelden og himmelen er klar, så ser man tusen millioner stjerner – men ikke noe annet lys enn dem og månen. Det er vakkert, for all del, men jeg må ærlig innrømme at det noen ganger kjennes litt ufullstendig på et vis. Jeg er kanskje bortskjemt?

Fotograf: Kjetil Skogli. Klikk på bildet for link til original.

Jeg husker for eksempel en vinterdag på nyåret i 2003. Jeg bodde i ei leilighet med god utsikt mot østhimmelen, og en kveld slo jeg på impuls av lyset i stua for å se om det var noe nordlys på himmelen ute. Og det var det. Masse! Det begynner gjerne med ei grønn stripe som slynger seg over himmelen. Noen ganger er den nesten isgrønn og kald, andre ganger blir den mer gyldengrønn og varm, nesten så du kan se litt gult i den. Den grønne stripa får får gjerne ei stripe hvitt under seg, og litt lilla under der igjen – men det er alltid den grønne som er bredest. Noen ganger ser det ut som en rekke frosne staver ved siden av hverandre, det er en tydelig stripete ‘tekstur’ på lyset. Andre ganger er det mer vagt og utflytende, eller mer tett og fullt av buer, slynger og andre fasonger. Det har hendt jeg har tenkt at nordlyset ser ut som striper etter fotefaret til engler som danser i himmelen.

Men det var den kvelden, den vinterkvelden i 2003. Jeg så at det var et sterkt nordlys, og tok på meg varme uteklær og gikk ut. Satte meg i bakken foran huset, omgitt av grantrær som skjermet mot lys, med sne under baken – og en helgrønn himmel over meg. Jeg har knapt noensinne sett så mye nordlys, hele himmelen var grønn. Det var striper, klumper og mønster som mest lignet eksplosjoner. Det var grønt, hvitt og lilla – men ettersom gassfesten i verdensrommet skred frem, var det også andre farger som trådte frem. Rødt, dyplilla, mørkeblått og oransje eksploderte over hodet på meg, var i konstant endring, trakk øynene mine hit og dit og alle steder i tur og orden. Innimellom alle fargene var fortsatt de grønne stripene der, men de var langt fra alene. Jeg var snar til å ringe mine nærmeste og be dem få på seg klær og komme seg ut. Vi var stumme, alle som en.

Foto: Albin Kristiansen. Klikk på bildet for link til original.

Det er kanskje ikke rart at nordlyset har blitt forbundet med mye overtro? Da sentral-Europa så nordlys i midten av forrige århundre ble folk skremt. Kongespeilet fra 1200-tallet hadde imidlertid skildret nordlyset som et naturlig fenomen. Vikingene så det som ei bro mellom gudeheimen og jorda, kineserne mente det varslet barnefødsler og samene forbandt det med lyd (‘det hørbare lyset’). For eksempel. Mine besteforeldre lærte som barn å være redde for nordlyset og fikk ofte bare se det gjennom stue- eller soveromsvinduet. Det har heldigvis forandret seg. I dag er man sogar i stand til å fremstille kunstig nordlys!

Det verste ‘romværet’ man noensinne har registrert i moderne tid skjedde 1. september 1859. Da var det en geomagnetisk storm som var så sterk at telegrafsystemene over hele verden gikk amok. Telegrafpapir ble satt i brann, telegrafistene fikk elektriske sjokk. Selv da man koblet fra batteriene for å hindre skader, var det mulig å sende og motta telegrafsignaler på grunn av magnetismen som stormen genererte. Man kan jo bare spekulere i hva en tilsvarende storm ville bety i dag med tanke på våre mer moderne kommunikasjonsmidler…

Foto: Bjørn Jørgensen. Klikk på bildet for link til original.

Men altså. Jeg savner nordlyset. Det har vært et par kvelder med antydning til grønt slør over himmelen, men ikke noe som har vært definert nok til at jeg vil kalle det ordentlig nordlys. Ryktene om dets død er nok overdrevne, og jeg bekymrer meg ikke. Men jeg skulle bare så gjerne sett det – for jeg vet jo hvor vakkert det er! Det har vært mange regndager og kvelder, jeg innrømmer det, men det har også vært rikelig med muligheter for nordlyset til å vise seg frem. Så langt har det ikke møtt opp. Det er i grunnen litt trist.

Reklamer

7 kommentarer om “Kor det vart av nordlyset mett?

 1. Savner også nordlyset, tok bilde av det for tre år siden, men skulle gjerne prøve igjen. Har riktig nok sett det men tenkt jeg skulle vente til en annen dag men har ikke sett det siden.

  Bildene du har samlet er meget bra, skulle gjerne knipset noe lignende.

 2. Jeg så det i fjor vinter da jeg var hjemme, men til nå har det mangla på himmelen der jeg befinner meg 😦 Jeg har aldri fotografert med stativ, men nå som jeg har nytt kamera og kan leke med detaljer igjen (hadde kompaktkamera tidligere) har lysten til å fotografere nordlyset kommet tilbake, og jeg vurderer å skaffe meg stativ. Det er jo nesten en forutsetning. Krysser fingrene for at det kommer snart!

  Og ja; bildene er flotte. Jeg blir imponert over hvor flinke mange fotografer er. Men det gåsebildet (f.eks.) har like mye klasse som disse! 😉

 3. Løp og kjøp stativ med en gang 🙂 og gå ut og ta bilder, det er utrolig hva du kan ta bilde av med stativ. Selv om det er så mørkt at du må slå av autofokusen får du flotte bilder-

 4. Herlig bloggpost! Jeg fikk gåsehud 🙂 Mine besteforeldre fikk også høre at nordlyset var farlig, spesielt når det knitret og laget lyd. Det er virkelig noe med det når man ser det flammer over himmelen og atpåtil knitrer! Å bo i by gir ikke helt de samme nordlysopplevelsene, desverre, men vakkert er det uansett!

 5. Einar: Jeg vurderer det… 😉 Jeg liker best å ikke ha for mye med meg når jeg skal knipse; liker at det går fort, og da blir stativ litt … uhensiktsmessig. Men det går nok den veien etterhvert!

  Jf: Jess! Derfor det er så synd at det har vært veldig lite av det til nå i vinter. Jeg håper det snur snart og kommer tilbake!

  Poter: Da jeg var barn ble vi fortalt at nordlyset beveget seg om vi plystret på det, og hver gang vi plystra så vi jo at det stemte 😉 Men å være midt i fjellet i måneskinn med ski på beina og nordlys som gnistrer over himmelen midt på vinteren… oh lykke! Jeg er heldig og bor slik til at lysene fra byen ikke forstyrrer for mye, pluss at jeg bor nært marka og dermed lett kommer meg bort fra byen om det skulle være. Satser på mer nordlys når det blir mer vinterlig her!

 6. Jeg så maaaasse nordlys for et par uker siden kanskje. Prøvde å ta bilder men det var vanskelig med mitt utstyr 😦

  Ikveld skulle en jo tro vi skulle kunne fått litt nordlys med den kalde lufta og den klare himmelen, men er bare stjerner ja..

  Får håpe du får litt nordlys snart du også! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s