Det er nå det gjelder!

Hvis jeg hadde hatt en femmer for alle gangene i adventstida jeg har hørt og lest at folk gjerne skulle begynt med julegavene tidligere, men ikke gidder/makter/lyster å tenke jul hele året, så kunne jeg kjøpt en halvliter nå, eller en bedre middag. Nei, stryk det: jeg kunne nok finansiert neste års julegavebudsjett på det viset.

Hvis du er en av dem som vet med deg selv at du en eller flere ganger har tenkt dette, og hvis du er klar over at potensialet for forbedring i utgangspunktet er heller labert, er dette bloggposten for deg. Les, husk og lær – skriv den ut og heng den et sted du er sikker på å se den med jevne mellomrom. Jeg lover at du neppe vil angre.

Det er nemlig i disse dager grunnlaget for neste års suksess blir lagt. Det er i dag og i morgen og de nærmeste par ukene du gjør deg selv en tjeneste og sparer deg for masse stress – og penger – neste julesesong. Jeg lover. I disse dager kan du gjøre noen helt få, enkle ting. Helt uten stress og mas og disiplin, omtrent. Og vips har du gjort deg selv en stor tjeneste du senere vil takke for.

Punkt en: Finn deg ei litt romslig pappeske, for eksempel ei bananeske fra din lokale matbutikk eller noe tilsvarende. Har du ei stor pappeske etter innkjøp av stereoanlegg eller noe annet kan det også duge, eller et ledig rom i et klesskap eller noe. Det viktigste er at du har plassen tilgjengelig og samlet. Har du ei pappeske, sett den i bunnen av et skap, under senga eller på et annet noenlunde lett tilgjengelig sted hvor den samtidig ikke er veldig synlig.

Punkt to: ta deg en runde i butikkene nå og se etter fine ting på salg. Juleting? Hos GlasMagasinet og TilBords finner du f.eks. glassengler fra Hadeland til en veldig billig penge.  Mitt lokale GlasMagasin selger alt i butikken til 40% rabatt i disse dager – det gjelder også fat, boller og skåler uten spesielt julepreget motiv. Kanskje noe kan brukes som ‘beholder’ for hjemmelagede snopesaker neste år? Uansett: dette er en gave som varer, hvis du vil at den skal det. Hos G-sport har de salg på ullundertøy og andre vinterting. Kjenner du folk som liker friluftsliv finner du garantert noe der, nærmest uavhengig av alder. Spør betjeninga hvis de ser ut som om det er noen over 25 år der. Flere bokhandlere har kampanjer og du kan finne gode bøker på relativt billig salg etter jul. Kanskje kjenner du en ungdom som blir hybelbeboer til sommeren eller relativt nettopp har flytta hjemmefra? Hamstre julepynt og gi en eske med et lite utvalg i julegave neste år. Sjansen for at vedkommende har mye julepynt allerede er ikke nødvendigvis stor, og med å bidra på den fronten blir minnet om deg en del av vedkommendes juletradisjoner etterhvert. Kanskje. (Utprøvd og testet flere ganger i mitt tilfelle; funket kjempebra hver gang!)

Vil du ha mer?

Parfymerier har gjerne salg på gavepakkker de ikke fikk ut før jul, f.eks. kjente merkevarer med parfyme + bodylotion eller noe tilsvarende. Det koster kanskje halvparten i dag? Fotobutikker har gjerne salg på rammer og album, om du kjenner noen som er glad i denslags. (Bare ikke kjøp kalender hvor du selv skal lime inn bilder for hver mnd, siden det vil være utgått på dato om noen dager…). Går du innom butikker som Glitter eller Monsoon, samt kjedeklesbutikkene (HM, Zara, Lindex, BikBok, anywhere, you name it…) har de gjerne salg nå. Finn smykker, ringer, øredobber etc som er noenlunde tidløse (helst ikke i utprega motefarge eller med veldig spesielt design) og kjøp et lite lager, og la det ligge frem til du skal pakke inn julegaver neste desember. Tro meg, de blir fort like verdsatt i 2010 som de var i 2009! Også strømpebukser med mønster i diskrete farger (sort, mørk blå, grå, kanskje brun) passer også like fint til neste år, og koster mindre nå. Og luer/skjerf/votter, de faller i samme kategori. Billig nå; like fine om 11 mnd. Se etter 3for2-tilbud og sånt! Bare fantasien setter grenser for hvor du kan titte litt og hva du kan finne der.

Hovedpoenget er at du ved å investere litt tid nå – om så bare en eneste ettermiddag – kan rekke å forberede masse av det som egentlig skal gjøres om ca 11 måneder, samtidig som du betaler myyye mindre for det i dag enn du vil gjøre da. I mellomtida er det bare å la det ligge i eska jeg nevnte innledningsvis. En riktig forutseende person tar turen ut nå og kjøper innpakningspapir, bånd og rosetter til spottpris i dag – og lar det ligge innpakket frem til ca første søndag i advent neste år. Tro meg, det kjennes godt å slippe å drasse det hjem når høstmørket tynger og man ser med skrekk mot jula og dens utgifter. Halv pris i romjula og januar gir dobbel glede i desember!

En annen ting er at hvis du er av sorten som helst IKKE tilbringer for mye tid utendørs mens det er kaldt og mørkt, er dette kjernetida for deg.

Punkt tre er omtrent slik:
La være å kaste avisen et par dager og tilbring deretter noen timer (?) en ettermiddag med å lage hjemmelagede tennstikker etter oppskrift fra Alt Godt – de funker både i ovn og når man skal tenne bål. De kan fint oppbevares frem til desember hvis de bare står kalt og ikke i sollys. Passer som gave til både barn og foreldre, bursdag som jul, friluftsliv eller stueovn-slaver…

Er du av den sorten som liker å lage ting men ikke finner tid etter midten av november kan det kanskje være en ide å drive med noen av de tingene nå, mens det er vinter og du likevel er inne…? Bakevarer, snop eller eksklusive søtsaker er det kanskje ikke noe sjakktrekk å lage nå, men ellers er det mye du kan finne på. Finn et tynt og lite fotoalbum i en foto- eller papirbutikk, fremkall f.eks. 12 bilder av/med en venn eller venninne, få dem trykt ut på papir (bruk din lokale fotobutikk eller nettleverandører som f.eks. Eurofoto, som sender dem hjem til deg) og sett dem inn i albumet. Bilde på venstre side, en forklarende tekst skrevet på et ark du stikker ned på høyre side – kanskje en historie om når bildet ble tatt, eller hvorfor dere var akkurat der akurat da? Hvis du har litt historie med folk gjør det ingenting at bildene ikke er helt ferskvare; det er historien og minnene de gir som er viktige. Skaff deg en boks med ti-tjue uinnspilte CD’er, gå gjennom musikksamlinga og lag CD til noen du regner med å være venn med neste jul også. Jule-cd, kanskje, eller rap/pop til treningsfantomet, for eksempel? Barneblanding med Abba og DDE? Du kan laste ned de neste 11 mnd om du vil…

Lista mi er overhodet ikke ment å være utfyllende. Jeg vil bare sette tankene dine i gang. Det viktigste er simpelthen å bruke den lille luka som er akkurat nå – 1 til 2 uker – hvor mange ting er mye billigere enn vanlig, samtidig som de fint holder i 11 mnd til. Gjør du et par kloke ting de nærmeste dagene, sparer du masse penger, tankevirksomhet og slit for neste adventstid. Jeg lover.

Lykke til. Og send gjerne oppfordringa videre 🙂

4 kommentarer om “Det er nå det gjelder!

  1. Tilbaketråkk: Og jula varer helt til… « Tante Grønn

  2. Supre forslag, bare to problemer her: 1) cashflow er på minimum nå, 2) Finnes ikke et eneste ledig sted å sette en slik gavekasse. Vi hadde den nåværende stående på stuegulvet en hel måned, tenk på alt støvet som vil samles etter 11 måneder! :-O Men ellers – VELDIG lurt assa! 🙂

  3. Tante Grønn, takk for fin link 🙂

    tipsandtrics: Velkommen hit! Jeg ser problemene du nevner… Eneste kuren mot #1 er tid – i januar blir det bedre, og fortsatt er det mye du kan få på salg heldigvis. Dessuten finner du gjerne supre vinterrelaterte ting på salg i februar-april, avhengig av hvor i landet du er, og da kan du finne noen skikkelige kupp! Nå er tida til å starte, men…det er fullt mulig resten av året også, om man virkelig vil! Hva #2 angår: Tricky!! Hva med inni eller oppå et skap, under ei seng, eller…noe tilsvarende hvor det egentlig ikke syns så godt? Alternativt bruke noe annet enn ei eske til oppbevaring? Støv er jeg ikke veldig bekymra for – støv er til for å børstes bort eller fanges i en støvsuger 😉

  4. Sånn tenker jeg hvert år, men gjør jeg noe med det? Nei…..
    Men NÅ skal jeg gjøre noe med det. Nå SKAL jeg gjøre noe med det. Nå skal JEG gjøre noe med det.
    Så får vi se da – hva det blir til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s