Nå er Stalin borte

Nå er han borte! Nei, det er ikke Michael Jackson jeg snakker om. Det er Stalin.

Stalin på sokkel i Gori - men nå er denne fjernet

Bildet over tok jeg i Georgia for et par-tre år siden, da jeg bodde der. Statuen sto på jernbanestasjonen i byen Gori, hvor Stalin opprinnelig kom fra. Ikke langt derfra ligger Stalin-museet, hvor man bl.a. finner huset hvor han vokste opp, jernbanevogna hans og en rekke andre artefakter. (Men ikke så mye om pogromene…)

Georgisk terrorpoliti mot fredelige politiske demonstranter i Tbilisi. (7. november 2007)

Men nå er statuen borte. Natt til fredag sørget georgiske myndigheter for at statuen ble fjernet i dypeste hemmelighet. Området ble avsperret, journalister bortvist (pluss fratatt kamerautstyr og banket opp…), overvåkingskameraer tildekket og i det hele tatt. Store deler av byens befolkning har vært imot å fjerne statuen, men det å bruke makt mot egne innbyggere for å trumfe viljen sin igjennom er ikke noe ukjent fenomen for georgiske myndigheter.

Stalin på troppen av trappa når man kommer inn i museet i Gori

Jeg har ikke klart å finne ut av hvorvidt planene for statuen er offentliggjort eller ikke, men mye taler for at den simpelthen blir flyttet til Stalinmuseet i samme by. På plassen foran jernbanen vil det komme et monument til minne om dem som døde i krigen mellom Georgia og Russland i august 2008. Gori var kanskje den byen i Georgia som ble aller hardest rammet da, ikke minst fordi den ligger svært nær Sør-Ossetia.

For verden er ikke rivingen av statuen noen stor sak, annet enn kanskje som en liten kuriositet mot slutten av sendinga. For dem som bor der, derimot, både i Georgia generelt og i Gori spesielt, har det mer betydning enn vi klarer å ha forståelse for. Vi glemmer fort; de må leve med minnene – både dem fra august 2008 og fra tida med og etter Stalin…

Jeg vet ikke helt hva jeg tenker om det som har blitt gjort. Men metoden derimot. Den har jeg mange meninger om…

En kommentar om “Nå er Stalin borte

  1. Veldig interessant. Både at myndighetene fjerner statuen, og at folk flest syntes den burde få stå. Det sier noe om konstruksjon av et land vs. faktiske forhold. Myndighetene ønsker utvikling i en viss retning, og da må historie og symboler tilpasses det, mens folket er en seig materie som ofte har andre ideer. Så spennende at du har bodd der!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s