Stamsund by (winter) night – på ti minutter!

Det har vært ufrivillig taust her ei stund. Deler av han Internett ville ikke være venn med meg på juleferien, så jeg fikk  mer ferie enn planlagt. Og lappetoppen har samlet opp flere bloggposter som kommer etterhvert. Den første finner du nedenfor. Enjoy!

Lofotmotiver

Dette maleriet befinner seg på den øverste delen av et lagerbygg (?) på kaia i Stamsund. Hurtigruta og nordlyset er på plass, sammen med andre detaljer. Jeg vet ikke hvem som har malt det, men lurer på om det er kunstneren Scott Thoe. Han har galleri rett oppi gata. Dette bildet er fra en førjulskveld nå nettopp. Klikk på bildet for å se hvordan det samme maleriet ser ut i dagslys på kveldstid i juni.

Galleri 2 - velkommen!

Scott Thoes’ Galleri 2 ligger 100 meter fra hurtigrutekaia i Stamsund. De har åpent når nordgående hurtigrute kommer forbi, og fakler viser besøkende velkommen. Jeg kunne ikke ta turen innom denne gangen, for vi lå etter ruta. Men neste gang. Garantert.

Den ytterste rorbua til Skjærbrygga ligger fint til

Den ytterste rorbua til Skjærbrygga ligger fint til

Absolute Lofoten: Rorbuer, fiskehjeller, brygge med båtplasser. Jeg fryder meg over å se at vinterturismen later til å ta seg opp, og at enkelte av rorbuene til Skjærbrygga var bebodd selv på den svartmørkeste dagen i vinter. Neste gang jeg skal ha sommergjester, skal vi ta hurtigruta hit og overnatte i Stamsund ei natt eller to. Helt klart.

Kaianlegget i Stamsund i kunstig belysning

Dybdeeffekt av lyset på kaia

Kaia i Stamsund er ikke i utgangspunktet en kulisse for turister. Den er et aktivt og velbrukt arbeidsområde. At den er fotogen for stedets gjester, er en bonus. Nå har den sine siste rolige dager før det tar av med Lofotfisket over nyttår. Kunstig belysning skaper fantastiske dybdeeffekter i mørket.

God jul, sier MS Midnatsol

MS Midnatsol sier 'god jul' til alle som ser på

Over taket på et annet lagerbygg ser man toppen av hurtigruta. MS Midnatsol ønsker både passasjerer og tilskuere ei god jul, og man kan knapt unngå å se det. Nå om dagen har hurtigruta langt mer lys enn den ellers seiler med. Jeg har ikke møtt noen som klager på det.

Utsikt mot vest

Utsikta vestover fra Stamsund

Utsikt fra Stamsund mot sørvest, videre utover Lofoten. Dette er ‘innersida’ av Vest-Vågøya og utover mot Flakstadøya. De to lysene til venstre er fyrlykter til havs. Det oransje lyset til høyre tror jeg er fra en bil i nærheten av Gravdal. Men sikker er jeg ikke.

 

Skrova sett fra havet

Skrova under en himmel opplyst av månen

…og så var vi ombord igjen, på vei videre nordover. Rett før vi kom inn til Svolvær hadde vi panoramautsikt mot Skrova, ei øy som ligger rett sør for Svolvær. Her knipset gjennom koøyet i lugaren min. Skrova har noe over 200 beboere og lever hovedsaklig av fiskeproduksjon og hvalkjøttforedling. Og turisme, så klart, om sommeren.

Selv i vintermørket kan man få fine opplevelser her nord, selv uten å beherske annet enn de automatiske innstillingene på kameraet sitt…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s