Beretningen om et varslet fravær

Røros i den blå timen er et nydelig syn

Røros i den blå timen er et nydelig syn

Det er slett ikke umulig at det blir temmelig stille her de neste dagene. Jeg skal nemlig gjøre som i fjor – jeg reiser til Røros for å være med på å arrangere Femundløpet. Femundløpet er i år også VM i langdistanse hundekjøring, og jeg skal jobbe parallelt for både VM-komiteen og Femundløpet.

Startklare hunder!

Vi vil løpe NÅ!

Femundløpet er en konkurranse innenfor langdistanse hundekjøring, og dette løpet er en konkurranse i to formater. Noen kjører F400, det vil si 400 kilometer med åtte hunder foran sleden når de starter. Andre kjører F600 – 600 kilometer gjennom fjellet med 12 hunder foran sleden når man starter. Det er lov til å sette ut hunder underveis, uansett årsak, og kjørere i de to klassene må bare ha hhv 5 eller 6 hunder igjen foran sleden når de krysser mållinja i Røros. Som regel har de dog mange flere, og målet er som regel å komme igjennom hele løpet med flest mulig hunder i spannet over mål.

Lars Monsen ved start i 2010

Lars Monsen ved start i 2010. I år starter han som nr. 64.

Det er utrolig mange hundekjørere som skal være med i år. Torsdag er det hele 83 påmeldte hundespann som starter i F600, fredag er det 138 påmeldte spann som starter i F400. Det betyr at det tilsammen er over 2.000 hunder som skal ut i løypene denne uka! Noen av kjørerne har tilnærmet kjendisstatus og er godt kjente over det ganske land, mens andre deltakere er ‘vanlige folk’ som bare liker hundekjøring og konkurrerer vel så mye for moroa som for resultatet sin skyld. De sistnevnte har ofte vel så heftige heiagjenger som ‘kjendisene’ – foreldre, søsken, venner og andre som backer dem i det de har satt seg fore. Det hele er en fantastisk blanding av folk og dyr, og en veldig jordnær atmosfære uansett hvem man har med å gjøre. Heldigvis. Det er noe av sjarmen ved sporten, for meg som tilskuer i alle fall.

Per Mjærum fra Jeppedalen Husky Trail

'Min mann' : Per Mjærum fra Jeppedalen Husky Trail

Starten for F600 går i Bergmannsgata i sentrum av Røros på torsdag, fra klokka 12 og utover. Fredag går startenfor F400 fra arenaen ved Idrettsparken Hotell rett ‘nedenfor’ sentrum av Røros. Søndag er det beregnet målgang for begge klassene en gang utpå dagen. I tillegg til å jobbe for Femundløpet og VM-komitéen er jeg en del av støtteapparatet rundt kjøreren du ser på bildet over. Jeg oppdaterer bloggen på hjemmesidene hans mens løpet går og sørger for at hans venner, sponsorer og øvrige støttespillere er sånn noenlunde oppdatert mens Per og hundene er på sporet. Folk som følger konkurranser av dette slaget via internett kalles ofte for ‘tablemushere’. (Musher = slang for hundekjører) Konkurransen er ofte minst like nervepirrende for tablemusherne som for kjørerne og de som er rundt omkring langs løypa!

Ser du hunden som hviler i halmen? Tolga, 2010.

Ser du hunden som hviler i halmen? Tolga, 2010.

Mange tror at man må tyne hundene sine og presse dem mer enn hva de er gode for i konkurranser som dette, spesielt om man skal ha ambisjoner om å havne helt i toppen. Det er direkte feil. Hundene som er med her, liker å løpe og er trent for å løpe langt. De har trent mange hundre (enkelte mer enn tusen) kilometer siden 1. august, som er en slags uformell ‘sesongstart’ for treningssesongen. De blir foret, stelt, kjælt med og pleiet etter alle kunstens regler underveis. Alle kjørerne vet at det er hundene, og ikke personen på sleden, som er heltene når man krysser mållinja. Veterinærer sjekker stort sett alle hundene på alle sjekkpunktene underveis, og hunder som av ulike årsaker ikke bør løpe videre blir satt ut. Og hvis et samlet hundespann finner ut at de rett og slett ikke VIL mer, setter de seg simpelthen rett ned, enten de er på løypa eller et sjekkpunkt, og da rikker de seg ikke uansett hva kjøreren måtte forsøke. Det kalles ‘parkering’ på hundekjørerspråket. (Her kan du se hvordan det opplevdes for Lars Monsen under Finnmarksløpet en gang, ca 24 minutter ut i klippet.)

Topp 3 i F600 i fjor

Topp 3 i F600 i fjor: Inger-Marie Haaland (sølv), Sigrid Ekran (gull) og Robert Sørlie (bronse) på scenen i Storstuggu, Røros Hotell, under banketten.

Søndag en gang rundt middagstider kommer vinnerne i mål på arenaen ved Idrettsparken Hotell på Røros. I fjor kom Svein Sødahl Kvam i mål som vinner av F400 klokka 13:58, mens Sigrid Ekran vant F600 og kom i mål 16:45. I år er det mye mindre sne i løypa og forholdene later generelt til å være vanskeligere. Hva det får å si for kjøretidene er likevel vanskelig å si – været underveis spiller også en stor rolle. Uforutsette ting dukker alltid opp. Selv om noen av favorittene – ‘storkanonene’ – ofte står øverst på pallen, er det alltid rom for overraskelser. Alltid.

Så jeg gleder meg til uka som kommer. Det blir slitsomt og lite søvn, det blir nervepirrende og ulidelig spennende, det blir sosialt inntil det ekstreme, men mest av alt: Det blir fryktelig, fryktelig morsomt. Hvis du bor slik at du har mulighet til å dra dit, vil jeg absolutt anbefale et helgebesøk til Røros for å oppleve livet og spenninga – spesielt søndag vil det være elektrisk når vinnerne kommer i mål! Hvis ikke, kan du jo følge med på sida til arrangøren, for eksempel, og på NRK sine sportssendinger.

Med litt flaks, rekker jeg å blogge litt, jeg også. Men jeg lover ingen ting.

3 kommentarer om “Beretningen om et varslet fravær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s