Lettlaget treretters for amatører

Det ble mat. Det ble treretters middag, faktisk, i godt selskap hvor samtalen fortalte alt om at gjestene koste seg rundt bordet. Og ikke ble det noe stress heller; alle rettene var av den sorten mat som mer eller mindre lager seg selv, så selv vertinna – jeg – hadde tid til å sitte sammen med gjestene i stedet for å oppholde meg på kjøkkenet halve tida. Kan man forlange mer? Jeg tror ikke det.

Laks, fajitas og krydder.

Røykelaks klar til rulling i fajitas

Forretten var røykelaks rullet i fajitas. Jeg tok to store, myke fajitas (til fire voksne personer) og smurte dem med kremost med urter. Deretter la jeg røykelaks i skiver utover, og krydret med salt, pepper og gressløk (bildet). Til sist la jeg tynne flak av isbergsalat over, før jeg rulla fajitaen sammen. Jeg stakk tannpirkere gjennom for at rullen skulle holde seg sammen, med et par cm avstand mellom hver tannpirker. Deretter brukte jeg en skarp kniv til å kutte dem i biter som var ca 1,5 cm brede, med en tannpirker på hver bit. Slike biter/skiver danderte jeg så på små asjetter som forrett – jeg valgte å ha tre til hver person, men fire eller fem hadde sikkert funket bra, det også.

Kyllingen i ovnen!

Baconsurret kylling, senere servert med slottspoteter og appelsinsaus

Hovedretten var baconsurret kylling med slottspoteter. Jeg hadde beregnet 1 kyllingfilet til damene og 2 til herrene. Hver kyllingfilet ble surret inn i ei stripe bacon. Oppi ei ildfast form hadde jeg ca 1 cm vann, litt olje og litt karri og urter. Det rørte jeg lett sammen slik at det ble noenlunde jevnt fordelt. Deretter la jeg baconsurrede kyllingfileter oppi og dæsjet til sist et par klatter med creme fraiche oppå. Så satte jeg formen inn i ovnen på 180 grader (ikke varmluft) og lot det stå i to timer. Voilá!

Slottspotetene var like enkle: Tre-fire poteter pr person ble delt i to, og hver halvdel deretter delt i tre båter. Alle disse ble lagt på stekepapir oppi ei langpanne. Strødde olje over, drysset salt og pepper, og deretter litt urter over. Dette satte jeg inn helt nederst i ovnen sammen med kyllingen når kyllingen hadde stått en time, slik at potetene fikk en time (og kyllingen to, som nevnt) i ovnen. Da var alt ferdig på likt. Sammen med kylling og potet serverte jeg en appelsinsaus.

Klargjort eple

Eplet er fritt for kjerne og har ei stripe rundt magen

Desserten var den eneste retten jeg noensinne har laget tidligere; sprengte epler. Man beregner ett eple per person, helst av den typen som er litt blandet grønne/røde og søte. Først fjerner man kjernen i eplet og lar det være en mellomtynn ‘trakt’ av et hull tvers igjennom eplet. Deretter skjærer man ei stripe gjennom skallet midt rundt eplet, omtrent som om man laget et ekvator. Dette er viktig for at eplet ikke skal eksplodere når det senere står i varm ovn. Eplene setter man på stekepapir på ei vanlig flat stekeplate.

Chutneyblanding

Mangochutney med hakkede mandler og rosiner under lett oppkok

På forhånd hadde jeg hakket opp mandler og rosiner. Dette blandet jeg med chutney og hadde ei skje sukker oppi, og lot det hele varmes opp på svak varme. Det kokte ikke helt, men putret litt – bare akkurat nok til at sukkeret smeltet/løste seg opp og det hele ble godt blandet når jeg rørte jevnlig i det. Denne blandinga hadde jeg så oppi ‘hullet’ i hvert eple med ei teskje til det var litt overfylt og nesten rant utover eplet. Alt dette var ferdig på forhånd, og da vi begynte å spise hovedretten, satte jeg eplene inn midt i ovnen på ca 160 grader. Etter at hovedretten var fortært, var de akkurat ferdig stekt og litt glasert. Det var bare å ta ut plata og dandere ett eple på hver dessertasjett – og nyte smaken! Spises med teskje eller dessertgaffel.

Det fine med denne trerettersmenyen er at det meste omtrent lager seg selv; det krever ikke masse detaljert kokkelering på kjøkkenet når man helst vil være sammen med gjestene. Det er også veldig enkelt å beregnet mengde mat pr person og kan lett skaleres opp eller ned alt etter antall gjester. Jeg kunne like gjerne hatt tolv eller tjue gjester uten at det hadde blitt så mye mer arbeid! Selv sausen kan man lage ferdig på forhånd og varme opp, om man vil.

Mette og glade gjester tyder dessuten på at det ikke smaker så aller verst 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s