En digresjon: Jesus og disiplene på Vestfjorden

Jesus og disiplene i nordlandsbåt på Vestfjorden

Jesus og disiplene i nordlandsbåt på Vestfjorden

Dette bildet er en detalj av altertavla i Vestbygd Kirke i Lødingen kommune. Vestbygd ligger ytterst ute ved enden av en lang og dårlig vei – et fantastisk sted, men du må ville dit for å komme deg dit. Det er ikke noe sted man bare tilfeldigvis ramler forbi. Til gjengjeld er det veldig verdt turen.

Tilfellet ville det slik at diakonen i Vestbygd Kirke er en kjenning av noen jeg kjenner, så da jeg og en sommergjest var innom der en søndag i juli 2009, fikk vi ei omvisning i kirka. Motivet er henta fra den klassiske historien hvor Jesus stillet stormen. Folk her oppe relaterer til det – de vet hva storm på havet er! Det er dog et par morsomme detaljer med dette motivet. For det første er Jesus og disiplene avbildet i en Nordlandsbåt; en tradisjonell robåt som har vært vanlig ved kysten her. For det andre er de (og båten!) plassert på Vestfjorden, og fjellene på hver side i motivet er nøyaktig de samme fjellene som man ser når man er ute i båt på fjorden rett nedenfor kirka. Utsikta er fra ca Vestbygda og videre innover Vestfjorden og etterhvert Ofotfjorden.

Diakonen fortalte at hun hadde hatt en lokal femteklasse på besøk og omvisning i kirka, og som seg hør og bør ble de orientert om altertavla – dvs dette bildet. Vanligvis er elevene sånn middels interessert. Men denne dagen var det en gutt som la hodet på skakke og så delvis skeptisk, delvis bekymra ut. Diakonen lurte litt på hva det var han reagerte på med bildet, og spurte lett: «Er det noe du stusser på med bildet?» i retning gutten. Responsen kom kontant.

– Ja, æ ser at han derre Jesus og di disiplan ikkje kunn vær så båtvant som man skal ha det tell. Førr di e jo fem på den eine sia av båtn og sju på den anner, og det e jo uførrsekti! Den mått jo ligg skeivt i vannet og næsn bekk rundt! 😆

3 kommentarer om “En digresjon: Jesus og disiplene på Vestfjorden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s