Dag 11 – Tokigt

‘Tokigt’ sier svenskene. Alt etter anledning bruker vi på norsk andre ord. Wiktionary sier at begrepene uklokt, forvirret og sinnssykt kan brukes, for eksempel. Så derfor bringer jeg et halvdårlig bilde av noe som jeg opplevde som komplett galskap – og som jeg i ettertid også mener var nettopp det.

Tbilisi 7. november 2011

Rustaveli Avenue, Tbilisi, Georgia, 7. november 2011.

Bildet ble tatt 7. november 2007 i Tbilisi, Georgia. Det hadde vært demonstrasjoner mot Mikhail Saakashvili og det sittende regimet i et par uker. Fem dager tidligere hadde det vært stormønstring foran parlamentet med omtrent sekssifret antall demonstranter, mange talere fra opposisjonen og mye liv, leven og godt humør. Og med politisk debatt og argumentasjon, om enn noe primitiv. Denne dagen var det færre demonstranter igjen, og de okkuperte bare et lite hjørne av fortauet langs avenyen som går tungt trafikkert foran parlamentet.

Men Misha ville ikke ha det, for Tbilisi skulle snart være vertskap for et toppmøte om Øst-Europa, et møte hvor bl.a. EU og USA skulle delta med toppfolk. Så Misha sendte inn politiet for å rydde plassen helt for demonstranter. Da folk hørte at sultestreikende protestanter ble jaget og banket av politiet, strømmet de til sentrum og parlamentet, og myndighetene pøste på med anti-terror-politi med batonger, tåregass og andre virkemidler. Det ble et veritabelt gateslag, livesendinger på alle de store internasjonale nyhetskanalene og i det hele tatt. Respekten for Georgia og tilliten til Saakashvili ble aldri gjenopprettet etter dette, og Georgia er langt på vei glemt på den internasjonale politiske arenaen, annet enn for folk med spesiell interesse for landet. Som meg.

Bildet viser to rekker med antiterrorpoliti; en som en ‘ytre’ sperring og en som er innenfor, bak politibilene. Lenger bort i gata ser du tusenvis av demonstranter, og ambulanser (hvite firkanter) med skadde folk som er innesperret av alle menneskene. De befinner seg alle på Rustaveli avenue her, hovedgata som går foran parlamentet. Parlamentet lå på min venstre side da jeg tok bildet. Senere rydda politiet både Rustaveli og sidegatene, de banket opp folk enten de var unge gutter, gamle bestemødre eller familiefedre. De fengsla mange uten lov og dom, de skjøt tåregassgranater så tett at halve byen var røyklagt, og … det var stygt. Veldig stygt.

Det verste av alt (?) var at det var helt unødvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s