Dag 13 – Tema ‘lys’

Hva er mer naturlig med tema ‘lys’ enn å legge ut et bilde fra mørketida? 😆

Lys i mørketida

Vinterhimmel i mørketida

Æ vet ikkje ka det e, sa han, men lyset treff mæ mest når det e minst av det. Førrstår du ka æ meine? Vi som kommer ifra mørketid vil alltid lengte dit korr det glitre i turkis og månesteina. (Fra Kari Bremnes: Månestein)

Dette bildet er tatt 4. januar klokka 13.39 på sørsida av Hadseløya i Vesterålen. Det er bare to uker etter at sola har snudd, og vi er fortsatt midt i mørketida. Vi ser de vestlige delene av Aust-Vågøya, Gimsøyhoven og faktisk noe av Vest-Vågøya (mot Eggum).

Mange tror at mørketida bare er mørk. Den er ikke det. Den er tidvis fargerik, både med det indirekte sollyset og med nordlyset. Det som avgjør om det virkelig føles mørkt eller ikke, er hvorvidt bakken er dekket av sne (lyser opp!) eller ikke, og hvorvidt himmelen er klar eller overskyet. Hvis det ikke er sne og himmelen er overskyet, er det bare mørkt og trist. Er bakken dekket av sne og himmelen klar, kjennes det helt annerledes.

Symbolikken til lysene som ble tent i etterkant av den mørke julidagen, både helt konkret og i symbolsk betydning, har en tydelig parallell.

Førsteklassingene har blitt skolebarn, hundekjørere er i gang med treninga, kontorrottene er tilbake i den gamle tralten med nyervervet brunfarge, og ferieturnuser er avviklet. Dagene skal bli kortere og kortere, før det igjen snur et par dager før jul.

Det er det som er det fine med lyset. Det kommer alltid tilbake, det lar seg aldri beseire. Heldigvis.

2 kommentarer om “Dag 13 – Tema ‘lys’

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s