Tvetydig Stein. Eller ikke?

Stein atter en gang

Anarkisme, the Stein way

I et busskur et sted i byen finner du denne; et nytt stykke streetart laget av Stein. Med stor S, altså. En prest som river opp kjortelen og viser at under har han et anarkist-symbol. Presumptivt opprørsk og humoristisk på samme tid, kanskje?

Det er mulig det bare er meg, men jeg syns karakteren ligner litt på den figuren som var gjennomgangsfigur i Pytonblader en gang for lenge siden. Eller tar jeg feil? Uansett. Prestedrakten fungerer fint for å illustrere hva slags person dette tilsynelatende handler om, selv om slike drakter gikk ut av ordinært bruk omtrent på slutten av 1970-tallet. Er Stein en godt voksen person? Eller en ung jypling? Jeg aner ikke, men kanskje han husker de svarte prestekjolene med hvite krager som var laget i stivt papir og sto rett ut. Selv jeg husker det, om enn litt vagt, fra min barndom og fra vennskapet med gammelpresten hjemme.

Det er liten tvil om kontrasten i motivet; en prest og et anarkisymbol. Få jobber og organisasjoner er så forbundet med formelle regler og med autoritære systemer som kirka. Kontrasten til anarkisme kunne tilsynelatende ikke ha vært større; anarkismen som fornekter alle regler og ikke godtar noen autoritet. Her er anarkisme-symbolet plassert midt på brystet, symbolsk nok nært hjertet.

Men hva med ansiktet til mannen på bildet – smiler han, er han lettet eller skamfull? Eller lei seg? Det er en underfundig linje over ansiktet som jeg ikke finner ut av; jeg blir ikke klok på hva ansiktet hans egentlig uttrykker. Det har en slags monalisa’sk kvalitet i å være tvetydlig og u-tydbart. Noen ganger tenker jeg at ansiktet ser litt resignert ut. Men hvorfor? Har han gitt opp det ene eller andre ytterpunktet, eller kommer resignasjonen fra vissheten om at de to aldri vil la seg forene? Jeg spør, men har ikke svaret.

Til gjengjeld har jeg kamera, og vandrelyst, og oppdagertrang. Sånn at neste gang jeg oppdager en Stein-piece som jeg ikke har blogga enda, skal jeg forandre på akkurat det. Jeg vet at det skal finnes noen flere rundt omkring som jeg ikke har sett og/eller blogga enda, så serien er ikke slutt riktig enda!

(Hvis du vil se flere poster med motiver av Stein og annen streetart, kan du søke på ordet StreetArt i boksen i høyremargen. Da skulle du få opp de fleste.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s