Rolv + Mari = Sant

Dette er en kjærlighetshistorie. En sann kjærlighetshistorie. En gammel kjærlighetshistorie. En historie som på et punkt nesten 300 år senere endte i meg. I aint kiddin ya.

Jeg fikk en kuriøs beskjed her en kveld, via fjasboka, fra en mannsperson som for meg var aldeles ukjent. Han lurte på om jeg var etterkommer etter Svenn Petter Sånnogsånn som kom over fra Sverige til Lofoten og slo seg ned, og deretter giftet seg med Marie Magdalene? Ja, måtte jeg si som sant var, det er jeg. Jeg er etterkommer av de to, og dermed offisielt femtegenerasjons innvandrer fra øst.

Sven Petter og Marie Magdalenes hjemsted

Her holdt Sven Petter og Marie Magdalene til som nygift

Det viste seg at mannen som sendte meg meldinga er perifert i slekt; han har vært gift med ei dame som nedstammer fra Svenn Petter og Marie Magdalene. Etter hvert har han begynt med litt slektsforskning og kommet ganske langt; han har laget en anetavle for hver av dem. Sagt på en annen måte. Han har sporet slekta deres igjen bakover i tid, i henholdsvis 12 og 16 generasjoner bakover.

Og fine mannen har skrevet ned det han har funnet! I en historie som svinger seg tilbake til ca 1300-tallet finner jeg linker til adel og fattigfolk, biskoper og bønder. Pluss masse annet rart. Jeg har ikke rukket å lese alt i detalj, men mens jeg skummet gjennom det ene dokumentet, kom jeg over en liten og vakker historie i all sin enkelhet.

Rolv Sevaldsson ble født i 1651, Mari Nilsdotter ca 1654. På et eller annet tidspunkt må de to ha funnet hverandre, for i 1684 måtte Rolv betale bot for å ha fått barn for tidlig, sammen med Mari. De giftet seg det året, men barnet kom altså for raskt. Omtrent på same tid som boten tok han og Mari over gården. Der levde de sammen i bare 14 år, før Rolv døde i 1698, i en alder av 47 år. Hva var det som tok ham; sykdom, ei ulykke eller bare alderen? Jeg aner ikke. Da Rolv døde, drev Mari gården videre. Hun er blant annet oppført i skogskattelista, så det har ikke bare vært dyrka mark men også skogbruk hun drev med. Hun giftet seg aldri igjen. Mari døde i 1723, i en alder av 69 år.

Rolv og Mari var mine tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-oldeforeldre.

Jeg har tidligere nevnt slektsboka vi har på min mors side, og gleden over den. Flere folk derfra har jeg blogget om, sammen med et ønske om å få til noe tilsvarende på min fars side. Det skulle ikke være lov til å være så heldig, men ut av det blå har jeg altså fått nettopp DEN historien bokstavelig talt ramlende ned i fanget uten å løfte en finger for det.

Jeg gleder meg til å lese mer og fordype meg i detaljer. Du skal ikke se bort fra at det blir mer blogging ut av det også…

2 kommentarer om “Rolv + Mari = Sant

  1. Så spennende! Forresten har jeg alltid stusset litt på benevnelsen «tipp». Det virker så unorsk. Hvorfor ikke old old oldemor eller kanskje heller et nytt ord for hvert ledd, sånn som man gjør med tall, millioner milliarder osv. Bare en liten digresjon der altså….

  2. Jeg liker sånne digresjoner! Jeg aner ikke hvor benevnelsen tipp kommer fra – selv har jeg mer sansen for den engelskspråklige verdenens ‘great great great grandmother’ for eksempel. Men tipp? Aner ikke hvor det kom fra. Kanskje jeg må spørre han i Aftenposten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s