Du kan jo bare si nei!

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt det til venninner som lider av flink-pike-syndromet i større eller mindre grad, eller til guttevenner som er pliktoppfyllende og gjerne vil please andre dersom det er i deres makt. Jeg har sagt det så tydelig; «Du kan jo bare si nei!» og forsøkt å bygge opp om deres evne og vilje til å si nei når hjertet sier en ting og hodet en annen. Jeg har gitt dem tusen grunner til hvorfor det er greit å si nei til ting, hjulpet dem med argumentasjonen overfor sin egen samvittighet når de sier nei til noe de føler de ‘burde’ sagt ja til.

Jeg har vært veldig glad for at jeg selv ikke har vanskelig for å si nei. Jeg plages sjelden av dårlig samvittighet og sier gjerne ‘nei’ med god samvittighet dersom det er noe jeg vet med meg selv at jeg ikke kan eller vil si ja til. Jeg har vært glad for at jeg har selvtillit og trygghet nok til å stå for det jeg mener, selv om noen setter mye inn på å overbevise meg om noe annet.

Men nå er jeg der. Og de fine rådene, mine egne kloke tanker, strekker ikke lenger til.

Jeg har blitt spurt om å ta på meg et verv som innebærer endel ansvar. Det er frivillig og derfor ulønnet, men det bærer med seg ting som isolert sett gjør det verdt innsatsen likevel. Instinktet var å si JA med en gang. Hodet sa NEI, og viste til en rekke gode grunner for hvorfor jeg ikke skal gjøre det. Jeg ser mange grunner for å si ja, og mange grunner til å si nei. Jeg har lyst til å si ja, men har også lyst til å si nei.

Problemet er ikke samvittighet til å si nei. Det har jeg. Problemet er at fornuften sier nei, lysten sier ja, og jeg vet jeg bør høre på fornuften fordi den har rett og er den beste beslutninga på sikt. Men lysten sier ja, og det men’et er så sterkt at det står imot behovet for å si nei. Foreløpig. Jeg vet at det  si nei er best for meg, men likevel har jeg lyst til å si ja.

Hvordan sier man nei når man har lyst til å si ja? Fort og gæli, eller veloverveid og begrunnet? Hvordan motiverer man seg selv til å velge rett når man kjenner alle argumentene for og mot? Hvordan velger man side når man bare krangler med seg selv?

Hjeeeeeelp…!

2 kommentarer om “Du kan jo bare si nei!

  1. Min erfaring er at det oftere er slik at du angrer på det du sier «nei» til enn det du sier «ja» til, i hvertfall av verv og lignende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s