…og DER var sesongoppkjøringa i gang!

Denne uka bikker vi over i august, og for de fleste betyr det ikke så mye mer enn at sommeren snart er på hell. Men for en gruppe mennesker er 1. august en dato de har gledet seg til og fryder seg over. Det er nemlig den datoen som uoffisielt har blitt starten på sesongoppkjøringa for hundekjørere. De som kjenner meg og bloggen min vet at jeg er over gjennomsnittet interessert i hundekjøring, og tid om annen har jeg en finger med i spillet her og der. Så også i år.

Høstsamling

Valper koser seg på stranda under fjorårets høstsamling for Salten Trekkhundklubb. Bilde fra Gjerdalen i Sørfold.

1. august representerer sesongoppkjøringa fordi temperaturene da som regel har falt såpass at det er forsvarlig å trene et hundespann. Noen trener med ulike former for vogn, andre trener med ATV. Det avhenger litt av hvor mange hunder man har, og litt av hvilke forhold man trener under – skogsvei, asfalt, terreng eller annet. Ofte kickstartes sesongen med treningssamling for hundeklubbene. Min hundeklubb har samling i september. Men de som skal kjøre løp i vinter, starter sesongoppkjøringa for alvor denne uka.

Nina Skramstad

Nina Skramstad legger ut på treningstur ved nyttårstider. Grunnlaget ble lagt på grus flere måneder tidligere.

Vinter og sne er gjerne det man helst forbinder med hundekjøring. Men faktum er at trening på barmark er avgjørende for hvilke prestasjoner spannet kan stå for når sneen og vinteren kommer. Om man trener firespann eller fjortenspann; grunnkondisen legges på grus. Mange som har flere hunder enn de får plass til i ett spann, deler spannet i to og trener sammen med noen i starten av sesongen. Da kan man også lettere legge merke til prestasjonene for hver enkelt hund og etter hvert sortere dem i et A- og et B-spann hvis man vil. Ofte er det unghunder og nesten-pensjonister som utgjør B-spannet, men det finnes alltid unntak.

Yvette Hoel

Man trenger bare en hund – Yvette Hoel med en vorsteher gruste polarhunder og konkurrenter!

Hundekjøring forbindes gjerne med mange hunder, og med huskyer eller andre polarhunder. Det trenger ikke være sånn. Selv med bare én hund kan man fint trene og delta i konkurranser, både på barmark og sne, og det trenger ikke engang være en polarhund. Bildet over er fra Salten Trekkhundklubb sitt nyttårsløp i Sulis sist januar. Yvette Hoel var ukjent for de fleste av oss da hun troppa opp med en vorsteher, som hun snørekjørte med. Hun gruste konkurrentene og vant snørekjørerklassen for en hund suverent. Først etterpå oppdaga vi hvorfor – hun er regjerende Europa- og verdensmester i snørekjøring…

Jo Jøldal

Jo Jøldal kommer inn fra en drømmedag på vintertrening med sitt 14-spann

Det er mye som starter i august. Ikke bare skal hunder og kjører få opp kondisen og farta. Man skal gjerne ha et lite støtteapparat, for eksempel treningskompiser og noen som kan være handler på lange løp. Mange hundekjørere har hjemmesider som har ligget i dvale og nå skal oppdateres med skryt av antall kilometer tilbakelagt. Kjøreplaner for vinterens konkurranser skal legges, og taktikken nøye vurderes. Hvor skal man hvile? Hvor skal man kjøre litt ekstra langt? Hvile på sjekkpunkt eller i sporet? Hva gjør konkurrentene? Hva tåler egentlig hundene? Det er i august man legger grunnlaget for det hundespannet skal prestere til vinteren. I tillegg skal man overholde frister for påmelding og betaling av påmeldingsgebyr, booke overnatting, sjekke vaksiner, chippe nye hunder og masse annet administrativt.

Høstmorgenstemning

Kald morgen er perfekt for trening

Hvorfor starter man akkurat 1. august, spør du kanskje? Som sagt innledningsvis: Da har temperaturene falt såpass at det er forsvarlig å trene hund. De fleste hundekjørere har en tommelfingerregel på 12-14 grader. Er det varmere, får hundene hvile. Er det kaldere, blir det treningstur. Ofte legger de treninga til tidlig morgen eller sen kveld for å gjøre det mest mulig utholdelig for hundene. I starten stopper man hyppig underveis, kanskje så ofte som hver annen kilometer, for å ta en liten pause og la hundene drikke – enten fra elver, vann eller fra vannskåler og medbrakte vanndunker. En god hundekjører vet at det å holde hundene godt hydrert er avgjørende for både prestasjoner og motivasjon.

Emre

Min Emre ser på spannene som kjører forbi under årets nyttårsløp.

Jeg har bare én hund. Vi har ikke sesongoppkjøring i august; her holder vi det gående i jevnt tempo hele året. På sommeren blir det mye turer i marka, og på høsten tar vi gjerne noen litt lengre turer i fjellet. I høst håper jeg å få med meg samlinga til Salten Trekkhundklubb, og til vinteren skal han bl.a. være med meg til Røros på Femundløpet. Jeg skal være webansvarlig for Jeppedalen Husky Trail gjennom vinterens sesong, og kanskje kommer det ord eller to andre steder også. Vi får se. Sist vinter var han gammel nok til å prøve seg på snørekjøring for alvor, og det ga mersmak. Denne vinteren blir det mer mine (manglende) skiferdigheter det handler om…

Det er ikke vinter enda. Det er mange måneder til jul, og etter det dårlige sommerværet vi har hatt her i år, håper jeg at augusten blir varm og fin i alle fall ei stund fremover. Men altså. Det er første august, sesongoppkjøringa er offisielt i gang, og jeg kan ikke annet enn glede meg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s