Inni Lofotkatedralen

Lofotkatedralen - Vågan kirke. Klikk på bildet for link til originalen på kirkas egne nettsider.

Lofotkatedralen – Vågan kirke. Klikk på bildet for link til originalen på kirkas egne nettsider.

Sånn ser den ut på internett, Lofotkatedralen. Vågan kirke i Kabelvåg går nemlig under navnet ‘Lofotkatedralen’. Kirka ble innviet i 1898 og er etter sigende den største trebygningen nord for Trondheim. Hele 1200 sitteplasser har den, og det skyldes Lofotfisket. Kirka ble bygd fordi den gamle kirka ble for lita til å romme alle under Lofotfisket. Et berømt bilde fra  1905 viser kirka stappfull av festkledde herremenn, og det er tatt i mars – bare tre måneder før Norge fikk sin uavhengighet.

Inni Lofotkatedralen

Inni Lofotkatedralen

Jeg var innom her like før jul. Det var en helt spesiell følelse å gå rundt helt alene i ei så stor kirke, og med god tid til å uforstyrret se på alt som fenget min interesse. Kirka er nylig oppusset av Riksantikvaren, fikk jeg vite, og fargene er forandret tilbake til det de originalt var. De jeg husker fra forrige besøk, som skjedde for lenge siden, var borte. Det er forbausende mye bladgull i innredningen, og mange fine utskjæringer. Ulempen er at man ikke f.eks. kan ta bort benkerader bakerst i kirka for å bruke kirkerommet også til café eller kirkekaffe. Riksantikvaren sier blankt nei. Men jeg ser for meg at det er et imponerende skue når kirka i jula er fullstappet av folk som bor her og/eller er hjemme til jul.

Oppå kirketaket, men fortsatt under tak.

Oppå kirketaket, men fortsatt under tak.

Det er faktisk mulig å gå oppå kirketaket og under tak på samme tid. Dette bildet er tatt inn ei dør hvor man har tilgang til både det indre og ytre kirketaket fra innsiden. Det er for eksempel installert et ganske omfattende sprinkelanlegg som kan ordnes med herfra, såvidt jeg skjønte. Og hvis noe er skadd i taket, kan det naturligvis fikses herfra. Dessverre våget jeg meg ikke inn her for å knipse bilder ut lysgluggene. Ikke fordi jeg har høydeskrekk, men fordi jeg ikke var sikker på om guiden ville tillatt det. Det får bli en annen gang.

Gravskrift

Imponerende gravskrift

De som kjenner meg, vet at jeg er veldig glad i kirkegårder og gravsteder. Ofte er inskripsjonene fascinerende, spesielt på gamle steder. Dette bildet finner man bak på venstre vegg inni kirka, når man står i kirkeskipet, og jeg tipper det er oppusset sammen med resten av kirka de siste årene. Om de pussig skrevne ordene er datidens standardspråk (fantes det overhodet noe sånt da?) eller regelrette skrivefeil, skal jeg la være usagt. Men tavla er mye eldre enn kirka. Kirka er fra 1898, tavla er fra 1599. Det har vært kirke i Kabelvåg helt siden 1100-tallet, og de tidligere kirkene sto opprinnelig på motsatt side av E10. I dag er det kirkegård der, og kirka ble flytta bl.a. fordi kirkegården trengte utvidelse.

Innsida av tårnet er fullt av nedtegnelser

Inni kirketårnet er ikke plankene malt. Der er det flere århundrer med det som fremstår som nesten tilfeldige nedtegnelser. Noen steder står det datoer for bryllup, begravelser, høytider og andre tidspunkter hvor kirka har vært brukt. Noen få er relativt moderne i tid, andre er eldgamle. Jeg mener denne var et drøyt hundreår gammelt, men jeg har altså klart å ikke ta bilde av årstallet.

6/7 Juli
Begravelse
Nordvest og 
Storm 
Sandfokk 
som vinterdag
af Snefok

Tidlig i juli har man altså hatt en veritabel storm, noe som er høyst uvanlig, og den har virvlet opp så mye sand at det var som en vinterdag  med snefokk. Og noen fant det opportunt å forevige akkurat det. Kanskje var det klokkeren eller kirketjeneren? Dette er på veggen rett ved kirkeklokkene, så jeg forbauses ikke om det var klokkeren som har skrevet det.

Lofotkatedralen er vel verdt et besøk. Og gjerne på andre tidspunkter enn sommeren, når det ofte er fullt av bussturister her. Neste gang skal jeg også ta turen innom kirkegården. Noe sier meg at der er innholdsrike innskrifter å finne.

2 kommentarer om “Inni Lofotkatedralen

  1. Hei
    Du skriver at det har vært kirke i Vågan siden tidlig 1800-tall. Det har vært kirke siden tidlig 1100-tallet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s