Lettlaget laksemiddag til tre

Det var meg, det var to voksne gjester og et barn, og det var planer om laks fra Nordlaks sitt utsalg på Børøya. Jeg hadde 45 minutter til rådighet til å ‘finne på et eller annet med laks’ basert på hva som tilfeldigvis fantes i kjøleskapet og få det ferdig. Det gikk akkurat. Og det ble etter sigende godt.

Det er enkelt. Og veldig godt.

Det er enkelt. Og veldig godt.

Hva jeg brukte?
3 poteter pr voksne person, mellomstore, pluss en (ekstra stor) for barnet
1 laksefilet pr person, pluss en ekstra for mannen og barnet på deling
2/3 pose salatblader
1/3 pose ruccolasalat
god olivenolje
salt
pepper
rosmarin

1/3 blåmuggost
1,5 dl lettmelk eller rømme (kan evt del-erstattes av creme fraïche)
ca 3 ss pinjekjerner
2 poser ris (jeg foretrekker med villris i)

Aller først: Vask potetene. Skjær hver potet i 6-8 båter. Legg et bakepapir nedi ei langpanne og skyfle potetbåtene oppi og fordel dem noenlunde jevnt utover. Hell olivenolje over og strø salt, pepper og litt rosmarin utover. Bruk en stekespade (eller ostehøvel!) til å vende potetbåtene før du setter dem inn i ovnen, slik at de blir jevnt innrulla i olje og krydder. Sett i ovnen på ca 180 grader. La stå i 40-50 minutter.

Sett en kasserolle med vann på koking under lokk. Når vannet har kokt opp, har du risposene oppi, skrur varmen litt ned og lar dem koke i ca 20 minutter.

Legg laksefiletene på en tallerken. Strø over salt og pepper, og bruk en finger eller to til å gni det godt inn i fiskekjøttet. Legg deretter filetene i ei steikepanne som holder litt over middels varme, og legg dem med kryddersida ned. Mens de ligger oppi der, heller du igjen salt og pepper over den sida av filetene som vender opp, og gni det inn i fiskekjøttet. La filetene steike til nesten halve fiskestykket er stekt.Deretter snur du dem og lar den hittil ustekte sida ligge ned.

Mens den siste sida av fiskefiletene surrer på plata, risen putrer og potetene surrer i ovnen, fordeler du salatbladene på tre tallerkener, og deretter strør du litt ruccola over. Ha blåmuggosten oppi en kjele med middels varme og hell melka over. Når osten har smelta, rører du den sammen med melka til de er løst helt opp i hverandre. Ta av varmen, ha pinjekjernene oppi og vend dem med ei spiseskje slik at de er godt innsauset. Fordel over salaten på de tre tallerkenene. Ta deretter en ferdigstekt laksefilet på hver tallerken, kanskje en halv ekstra til mannen, og fordel innholdet i de to risposene noenlunde jevnt på de tre tallerkenene.

Voilà – det er servert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s