Fattig på blod, rik på Mummi

Reinsdyret i Mummiskogen tilbyr både skyss og lys, tydeligvis.

Reinsdyret i Mummiskogen tilbyr både skyss og lys, tydeligvis.

Denne uka har jeg blitt både fattigere og rikere. Fattigere på blod. Omtrent en halvliter mindre blod putrer rundt i årene mine om dagen, heldigvis er mengden allerede økende. Og rikere på mummikopper. Som blodgiver får man nemlig velge i et ganske rikholdig ‘gaveskap’ hva man vil ta med seg hjem som takk for donasjonen. Selv velger jeg gjerne mummi-kopper, for de er både fine og funksjonelle. Denne gangen valgte jeg årets vinterkopp i mummi-serien. Den inngår ikke i standardsortimentet, men finnes bare denne vinteren. Sist sommer tok jeg sommerkoppen – såklart.

I den andre enden av Mummiskogen er Mummipappa på juletrejakt.

I den andre enden av Mummiskogen er Mummipappa på juletrejakt.

Det er lett å gi blod når man ellers har de fysiske forutsetningene som skal til. Det koster meg ca 45 minutter, målt i tid, fra jeg kommer inn døra og til jeg går ut igjen. På den tida har jeg fylt ut et elektronisk spørreskjema, gått gjennom et intervju med en bioingeniør og blitt tappet for ca en halvliter blod. Underveis har jeg blitt servert saft eller vann, alt etter ønske, samt at jeg har fått lest avisen, spist sjokoladebiter – og denne gangen sogar pepperkaker. Og ingenting er noe stress.

Det er lett å la være å gi blod. Men har man erfart hvor livsviktig det er å ha blod tilgjengelig når noen trenger en overføring, blir man blodgiver selv såfremt man oppfyller de medisinske kravene. Ei svensk venninne forteller at hun, som også er blodgiver, iblant får tekstmeldinger som sier «Hei! I dag har ditt blod blitt brukt i en blodoverføring. Takk for at du er blodgiver!» eller noe sånt. Så langt har vi ikke kommet i Norge.

Men likevel. Likevel er det viktig at flest mulig gir blod når de kan. Sånn at den dagen noen trenger det, har man nok blod av rett type. Du kan melde deg via internett eller din lokale blodbank, og du kan gi akkurat når det passer deg. Det er vel ikke noe å vente på?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s