Til Keiservarden i snøkov

Med nye vintersko kunne jeg ikke dy meg for å ta en liten fjelltur ved første og beste anledning. Så med selskap av ei venninne la jeg kursen mot Keiservarden. Skoene fikk prøvd seg på snedekke, is og stedvis litt slaps, og underlaget besto av grusvei, stein og flåg, lyng, treklopper som var frosne og … ja, litt forskjellig. Variert underlag, variert helning på terrenget og variert tempo på meg. Allsidig testing av sko, med andre ord. Og la meg si det med en gang: Skoene holdt mål!

Fargene varierer med lyset. På høyre side var det oransjegyldent, til venstre var det blåturkis med skjæring mot grønt. Det så nesten ikke ekte ut!

Fargene varierer med lyset. På høyre side var det oransjegyldent, til venstrevar det blåturkis med skjæring mot grønt. Det så nesten ikke ekte ut!

Og lyset. Ser du lyset og fargene i bildet? Ute over havet rett mot vest var det orange og på grensen til gyldent, både på havoverflata og i skyene. Det var åpenbart at det et eller annet sted fantes et hull i skyene som tillot solstrålene å treffe noen skyer lenger bort. Lenger sørvest var det blått og blågrønt med innslag av gråtoner. Et helt markant fargeskille så ut som det gitt rett over Linken – men det var helt tilfeldig. Bildet er tatt på ca 200-250 meters høyde over havet. Vi har lagt veien fra Turisthytta til Svartvatnet bak oss, og vi har forsert den nederste bjørkeskogen. Bak t.v. ser man Bodø by strekke seg ut i all sin vinterlige prakt.

IMAG1489

En snøstorm er på vei inn fra vest. Den kommer inn fra havet bak Landegode.

Bilde tatt på samme sted, men med utsikt rett mot vest. Havet er blågrønt, himmelen blågrå, fjellbjørkeskogen er snøhvit med et lag av snedekke på selv den minste kvist. Det er vakkert, uendelig vakkert. Ingen fjellryper var å se – men det kan ha vært at de skjulte seg godt for oss, og at hundene ikke kom nært nok til å støkke dem. «Der kjæm han me han» sa vi og så på hverandre. Heldigvis var ikke vinden så sterk at det var plagsomt, og heldigvis tok det litt tid før stormen kom. Vi rakk frem til gapahuken før det braket løs, såvidt det var.

Leah (t.v.) og Emre hilser på en tilfeldig forbipasserende fjellvandrer.

Leah (t.v.) og Emre hilser på en tilfeldig forbipasserende fjellvandrer.

Vel oppe på toppen av Keiservarden søkte vi tilflukt i gapahuken som er satt opp der. Med sitteunderlag, matpakke og varm kakao spiller det jo nesten ingen rolle hvor man er – man har det fint uansett. Hundene koste seg og lot seg ikke affisere av at været ble verre, selv Leah som ikke er en utpreget polar hund (hun er golden retriever) var helt upåvirket av været. Det er det å være på tur som gjelder, tydeligvis! Og vi var ikke de eneste som trosset været; en snau håndfull mennesker var innom og forbi mens vi satt der, og flere møtte vi langs stien.

Inni snøbyen var det nesten vertigo.

Inni snøbyen var det nesten vertigo.

Hvis dette bildet hadde vært tatt i oppholdsvær, ville du hatt utsikt mot Bodø by og innløpet til Saltenfjorden. Man ville sett Turisthytta, Rønvikfjellet og Linken, og kanskje hurtigruta som akkurat var på vei inn. Vi hørte den litt senere. I venstre bildekant hadde vi kanskje fått med Småtindan i Gildeskål; ei rekke med skarpe, taggete tinder som hugger seg inn i himmellinja som en kontur av noe farlig og ugjestmildt. Men det var ikke klarvær; vi var på det nærmeste midt inni snøværet som kom forbi. Da vi nærmet oss 300 meters høyde igjen, kom vi under uværsskyene og ned i bjørkeskogen samtidig med at været virket å letne.

Og resultatet av sko-testen min, den uformelle jeg nevnte innledningsvis: De duger så det suser. Godt grep uansett underlag, god varme i kalde omgivelser, god støtte til ankelen og fin lest som passet føttene mine – mine nye vintersko holder mål. Derfor er det kanskje ikke så rart at neste tur forlengst er planlagt og avtalt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s