6 dager igjen

Det er seks dager igjen til jeg tar påskeferie. Det er fredag. Fjasboka, jobb og andre kanaler begynner å fylles opp av ferieklare mennesker som skal på påskeferie til alle mulige destinasjoner. Snø og skigåing står sentralt for mange i uka som kommer. Ikke alle er like vant til det de skal ut på. Og jeg klarer ikke dy meg for å lure på om noen vil omkomme i skred denne påsken også.

Det er ikke alle som er vant med å vurdere skredfaren. Det er heller ikke gitt at man er skikket til å vurdere skredfare selv om man er god på ski. Det er ikke sikkert at det som fremstår som et lunt og solfylt sted for å ta lunsj (kvikklunsj og appelsin, anyone?) er så trygt som man vil det skal være. Det er ikke alle som tør innrømme at de er usikre på hvordan man vurderer skredfare utover ren synsing. Erfarne skigåere innrømmer i ettertid at de gjorde ei feilvurdering. Den ble fatal.

Så hvis du vil ha praktisk innføring i å vurdere skredfare, anbefaler jeg videoen under. Den gir en enkel og lettfattelig innføring i hvordan man selv med enkle grep kan gjøre en vurdering av skredfaren, med bruk av enkle hjelpemidler du uansett har med deg på skitur; f.eks. stavene og handa di. Fem minutter er alt som kreves, og det er sikkerheten vel verdt. Syns jeg. Det magiske tallet er 30. Hvis hellingen er mer enn 30 grader der du går, eller over der du går, kan det veldig fort være utrygt. Alt du trenger for å vurdere om stedet du vil gå er trygt, er to skistaver. De forteller deg alt du trenger å vite.

Så vær så snill: Klikk på bildet under og se videoen du kommer til. Det kan redde både ditt og andres liv. Det er ikke tull engang.

Ser du denne, kan du øke sikkerheten i fjellet for deg og de du er sammen med. Det er verdt det.

Ser du denne, kan du øke sikkerheten i fjellet for deg og de du er sammen med. Det er verdt det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s