Alle trenger ferie i blant

Du må være flink til å ta deg fri, sier jeg. Du må ta sammenhengende ferie, ikke bare ei langhelg her og der. Du må ta deg tid til å reise bort og koble helt ut for å slappe av og roe ned, formaner jeg. Du må være snill med deg selv, vet du.

Innflyging over Børvasstindan, som rager opp over skyene som omgir foten av fjellene.

Innflyging over Børvasstindan, som rager opp over skyene.

Jeg er flink til å fortelle andre at de må ta seg fri, lage seg et pusterom, koble ordentlig ut og forlate hverdagen til fordel for eventyr og avslapping. Snart reiser jeg bort på ferie selv. Jeg forsøkte å tenke etter hvor lenge det er siden sist jeg var på skikkelig ferie. Svaret er, hvis jeg skal være ærlig, at det er ti år siden. Ti år uten ferie!

Jeg har vært utenlands, men det har vært i forbindelse med arbeid og/eller studier. Det har alltid vært oppgaver og arbeidsplaner knyttet til turene. Jeg har vært på en drøss langhelger som har føltes som eviglange ferier, for eksempel London i mai i fjor, men sannheten er at det bare har vært nettopp det. Langhelger. Ikke ordentlige ferier. Ikke som den jeg skal på nå. For ti år siden hadde jeg en to ukers sammenhengende ferie som ikke på noe vis var knytta til jobb eller studier. Da reiste jeg over deler av Balkan sammen med tyske Miriam.

Dette er ikke et forsøk på å gjøre seg prektig eller skryte av egne forsakelser eller noe. Ferie-mangelen skyldes verken strategi eller offervilje – det er bare sånn det har blitt, av flere ulike årsaker.

Denne gangen skal jeg ikke så veldig langt når jeg legger i vei. Men jeg skal til steder jeg ikke har vært på før, og kanskje skal jeg gjøre ting jeg ikke har gjort før. Det vet jeg ikke; det ene følger gjerne det andre. Jeg gruer meg til ti dager borte fra hunden, men vet at han vil ha det veldig bra hos gode venner på både to og fire bein. Jeg skal ikke til et supereksotisk sted eller utøve ekstremsport. Men jeg skal til et varmt og fint sted hvor jeg skal ha innholdsrike dager uten stress, og de skal tilbringes med verdens beste selskap.

Så kanskje det har noe for seg, dette ferie-konseptet som jeg har vært så ivrig til å prakke på andre. Du skal se jeg ender opp med å ta en ordentlig ferie neste år også! (Hvis jeg ikke har sagt noe om planer når vi nærmer oss mai neste år, må du minne meg på det. Just in case.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s