Finnmarksløpet: Løpsstart

Oppstallingsområdet begynner å bli veldig startklart

Oppstallingsområdet begynner å bli veldig startklart

Klokka åtte i dag morges begynte hundekjørerne å kjøre biler og hundehengere inn på området de har blitt tildelt for å gjøre seg klare til løpet. Godt oppmerkede og nøye oppmålte parkeringsplasser ble etterhvert fylt av varebiler, hengere, folk, sleder, utstyr og hunder. Når spannene er oppstilt foran sleden og alt er klart, blir de ledet med ATV frem til køen foran startlinja. Derfra startet de med to minutters intervaller mellom hvert spann. Mer enn 130 spann med tilsammen mer enn 1.300 hunder er nå ute på sporet. Noen skal kjøre drøyt 200 km (juniorene), andre skal 500 eller 1000 km gjennom Finnmark med de neste dagene.

IMG_8718

Nina og Didrik på vei til startområdet

Det er mange kjente i Alta, og veldig hyggelig å treffe dem. Noen kjører hund, andre er handlere eller har andre oppgaver i forbindelse med løpet. Nina skal kjøre FL1000, Didrik skal være handler. Jeg gikk meg på dem da de gikk mot oppstallingsområdet, hvor de andre handlerne hadde kjørt inn med bil og hundehenger. Det er ikke noen vits i å gjøre spannet klart FOR tidlig, for da blir det mer styr enn glede av det – for hundene, i alle fall, og kanskje for menneskene også. Nina har høye ambisjoner i år, naturlig nok, og hundene er klare!

IMG_8734

Bente Levorsen klar til start i FL500. Bestemora kjørte sitt første Finnmarksløp i 1987!

Noe av det fine med hundekjøring i mine øyne, er at kvinner og menn konkurrerer på like fot, uten hensyn til kjønn eller alder. Kvinner og menn, unge og gamle, alle kjører de i en og samme klasse i løpet. I år har Finnmarksløpet tre klasser; FL1000 som kjøres med 14 hunder fra start, FL500 som kjøres med 8 hunder fra start, og FL junior som kjøres med seks hunder. Juniorene kan være 15-18 år, og man må være 18 for å få starte i de to øvrige klassene. Men om man er 18 eller 65 – som Kjell Brennodden – spiller ingen rolle; alle konkurrerer på like fot.

IMG_8754

Leif Wilhelmsen fra Junkerdal Huskies på vei mot startlinja.

Det er ikke til å komme fra at det er ekstra stas når noen man kjenner er med. Sånn er det jo i alle sammenhenger. Kjell Wilhelmsen er eneste deltaker fra klubben min, Salten Trekkhundklubb, dette året. Han har godt trente hunder som ikke har hatt skader denne sesongen, så det KAN gå veldig bra. Men man skal aldri si aldri i disse konkurransene; mye kan skje langs sporet.

Nå skal kjørerne gjennom ei natt hvor det er meldt ganske mye uvær. Utpå morgendagen kan man begynne å si noe om hvordan det utkrystalliserer seg i FL500, og på ettermiddagen forventes juniorene i mål. Mye å se frem til, med andre ord. I mellomtida kan man jo kose seg med sendinga på NRK1 klokka 22:50 i kveld… Det skal jeg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s