Kvelden før dagen

Nordlyskatedralen i enden av gågata i Alta

Nordlyskatedralen i enden av gågata i Alta

Jeg så den med en gang jeg gikk ut av drosjen. Det ser ut som en krøll med høvelspon, bare at den er i metall. En slags sølvgrå krusedull som trekker blikket mot seg. Den ruver ikke, men den vises likevel. Du kan ikke unngå å se nordlyskatedralen når du er i Alta sentrum. Og i morgen, når kjørerne lørdag formiddag står på sleder som trekkes av løpeglade hunder på vei ut mot vidda og ødemarka, så er det opp gågata mot spiret de kjører, før de bøyer av til venstre og forsvinner. Jeg tror det blir fint å se på. Du kan se rigginga til utkjøringa og sperregjerder på venstre side i bildet.

IMG_8683

En særdeles rolig og koseglad Alaska Malamute


Det meste i Alta handler om hund om dagen, selv for de som var på NHO-konferansen i dag, tror jeg. De fleste hundekjørerne bor utenfor sentrum, på campingplasser eller andre overnattingssteder hvor det er mulig å stille opp hunder på langline noen ganger om dagen for at de skal få lufta seg litt. Denne malamuten var i sentrum, bundet til et skilt og en sykkel. Jeg vet ikke helt hvor eieren var. Hunden hadde støttebandasje på venstre forbein, men virka å ha det ganske så godt. Jeg fikk kost skikkelig med den og tatt en liten peptalk, og det var veldig godt for oss begge. Tror jeg.

Det er lang til de fleste steder hvis man starter i Alta.

Det er lang til de fleste steder hvis man starter i Alta.

Hvis hundespannene hadde kjørt i rett  luftlinje, kunne de i stedet for det lange Finnmarksløpet ha kommet seg helt til Helsinki. Jeg er ikke sikker på hvor de skulle gjort av hundene der, og hjemturen hadde blitt lang. Men det er altså lange avstander som skal tilbakelegges de neste dagene. Noen skal kjøre 500 km, andre skal kjøre 1000 km. Og et knippe på fire ungdommer skal kjøre drøyt 200 km i tidenes første Finnmarksløpet Junior. Tre jenter og en gutt, 16 og 17 år gamle, legger ut i sporet midt blant de litt eldre kjørerne i morgen, og skal kjøre via Jotka til Soussjavre og tilbake. De har egne scootere som følger dem, med både rennleder, veterinær og andre følgemannskaper, så sikkerheten er skrudd opp noen hakk for dem i forhold til de andre kjørerne. Søndag ettermiddag forventes de å komme i mål – men det er meldt skikkelig uvær i morgen kveld og natt, når ungdommene skal krysse det milelange vannet Iesjavre. Kan hende det blir kolonnekjøring med scootere og hundespann i forening for dem – men jeg håper de slipper!

Happy trails!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s