Naturhuset på Sandhornøya

Dette er faktisk et bolighus; her bor det faktisk folk – en hel familie med mor, far og tre barn.

Naturhuset på Sandhornøya en vanlig julidag.

Naturhuset på Sandhornøya en vanlig julidag.

Dette huset kalles ‘Naturhuset’ og ligger på Sandhornøya. I mai 2012 begynte eierne å bygge denne domen, som byggverket kalles. Ikke bare eierne, forresten, mye er gjort på dugnad, ifølge bloggen deres. Halvannet år etter byggestart kunne de flytte inn, 8. desember 2013. Siden da har familien ‘Hjertefølger’ levd her.

I naturhuset dyrker de økologisk mat, har miljøvennlig oppvarming og til dels innredning, og i det hele tatt. Det drives med yoga både inne og ute, av både store og små. Bygget er et langt mer omfattende prosjekt enn man innledningsvis kan bli fristet til å tro, og huset har mange gjennomtenkte løsninger og detaljer. En dag i juli var vi forbi der, og jeg må innrømme at jeg ble veldig fristet til å utforske og se nærmere på det. Men et skilt i oppkjørselen ba visitorer om å vise respekt for beboernes behov for privatliv, og det kan jeg både forstå og respektere. Innimellom har de omvisninger og kurs her, og da er det noe annet. Da blir man invitert inn. Vi valgte å respektere henstillingen på skiltet og dro vår vei igjen. Inntil videre.

I vårt samfunn i dag er det mange som idylliserer og nærmest romantiserer ‘det enkle liv’, et liv hvor man lever nært og gjerne av  naturen. Diverse Lars Monsen-varianter får heltestatus og blir nasjonalsynsere på både dette og hint. Det denne familien  har gjort er i mine øyne mye av det samme, bare på en annen arena enn villmarka. De har en mer fastboende livsstil heller enn den nomadiske, romantiserte, men grunnprinsippene er de samme: Leve av og med naturen, og på en måte som ikke skader miljøet eller omgivelsene.

Jeg lar meg fascinere og blir nysgjerrig, samtidig som jeg innser at jeg aldri kunne eller ville gjort det samme selv. Ikke på denne måten, i alle fall. Dog håper jeg å komme meg dit en gang på omvisning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s