Å være i beredskap

Jeg er engasjert i frivillig beredskapsarbeid gjennom å være med i hjelpekorpset i mitt lokale Røde Kors. Da lærer man mye om å være forberedt på eventualiteter, være forberedt på å måtte ta ansvar og trå til i kritiske situasjoner, på å droppe alt og dra på kort varsel for å hjelpe til et sted hvor det trengs. Jeg stortrives med det.

Men det er ikke bare Røde Kors som driver med beredskap. I en krisesituasjon vil politiet, FIG’en (Sivilforsvaret) og HRS (Hovedredningssentralen) ofte være de vi forholder oss til. Er det en hendelse på eller nær havet, er gjerne Redningsselskapet involvert. Noen ganger er flyklubben og radio relæ-ligaen involvert. Vi er heldige å ha mange som jobber med beredskap i Norge.

Ei gruppe jeg ikke har nevnt, er Norske Redningshunder. Vi i hjelpekorpset møter ofte redningshundene når vi er ute på leteaksjoner i terrenget; i skog og mark eller på fjellet. I sånne situasjoner er det viktig at vi begge forstår hvordan de andre jobber, sånn at vi best mulig kan jobbe sammen mot et felles mål – å finne den savnede, helst i god behold.

I ei lita hule, under en kampestein i ura, sitter figuranten.

I ei lita hule, under en kampestein i ura, sitter figuranten.

Den beste måten å forstå hverandre på, er å lære gjennom å gjøre ting sammen. Derfor er vi et gjeng som har stilt opp som figuranter på et ruin-søkekurs som Norske Redningshunder har i Bodø denne helga. Vi blir plassert et eller annet sted, venter ei stund og så vil – forhåpentligvis – glade hunder snuse seg frem til oss. Selv har jeg så langt vært plassert i en krok i et digert, slitent lageranlegg og i ei slags naturlig ‘hule’ under en kampestein i ei steinur. Alle hundene fant meg, og markerte det for førerne sine på ulikt vis.

Neste gang er det kanskje et jordskjelvoffer i Iran de markerer på, et skredoffer på Vestlandet eller … nesten hvem som helst, hvor som helst. Da er det godt å kjenne seg litt som en del av det de gjør, gjennom å ha vært med på å trene dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s