Flyktning i Beograd

En gang bodde jeg i Beograd. Derfor ble jeg veldig glad da jeg på vilkårlig streifetur til biblioteket fant ei bok jeg hadde lyst til å lese – for så å oppdage at handlinga utspiller seg nettopp i Beograd. At den i tillegg handler om elver, og om å krysse elver (både fysisk og i overført betydning), er en kjærkommen bonus.

Tilfeldig oppdaget - høyt verdsatt.

Tilfeldig oppdaget – høyt verdsatt.

Jeg liker å gå inn på biblioteket uten å se etter noe spesielt, for så å la meg friste av noe av det bibliotekarene har valgt å stille ut. Denne boka er et prakteksempel på akkurat dèt. Jeg lot meg friste av både forfatternavnet (helt ukjent for meg) og tittelen (som kan bety flere ting, frem til man leser på baksida hva plottet i boka er). Etter å ha «stikkprøve-lest» noen avsnitt et par steder i boka, var det åpenbart at dette var ei bok jeg hadde lyst til å lese. Den fikk dermed bli med hjem.

Jeg-personen i boka er Abraham, som jobber på den kubanske ambassaden i Beograd. Han møter Adam, en flyktning, som han lærer å sette pris på. En dag ringer Adam til Abraham og vil møte ham; sier at det er for farlig å si over telefonen det han har på hjertet. Men akkurat idet de skal møtes, blir Abraham overfalt og Adam forsvinner. Det høres ut som en krim, men er egentlig ikke det. Abrahams leting etter Adam og hans forsøk på å finne ut av hva som skjedde med ham, er bare et bakteppe for en historie som er mangefasettert og høyaktuell – særlig i dag, med flyktningekrisa så tydelig påtrengende i Europas bevissthet. Det viser seg at det er en muldvarp på Abrahams ambassade, og Abraham må derfor vokte seg vel i det meste han gjør.

IMAG6938

Det skal være litt humor oppi alt alvoret.

Abraham snakker med folk som kjente Adam. Alle har ‘sin’ historie om ham, og ikke alt stemmer overens. Samtidig er Abraham fra Cuba, og den kommunistiske tankegangen og sjargongen som nødvendigvis må prege hans hverdag og historie, fremstår nesten som en anakronisme i dag. Uten å være det. De som omgir ham i Beograd vet jo veldig godt hva kommunismen var og er, og de som i boka har innflytelse på flyktningene sin situasjon, levde selv i en akutt flyktningetilværelse for bare 15-20 år siden, da Jugoslavia hadde ramlet sammen og krigene på Balkan brøt ut. Det er mye historie samlet i relativt få mennesker i denne romanen, og den er svært lesverdig. Jeg trodde oversetteren hadde gjort en god jobb – helt til jeg oppdaget at forfatteren på sett og vis er norsk!

IMAG6939

Nordahl Grieg blir aldri uaktuell.

Jeg antok opprinnelig at boka var oversatt fra tyrkisk, ettersom forfatteren har et tyrkisk navn. Men faktum er at Izzet Celasin kom til Norge som politisk flyktning i 1988 og dermed kjenner godt til den verdenen han skriver om. Det er en verden som fascinerer meg; en verden som eksisterer nærmest  parallelt med det vi tar for å være den ‘vanlige’ verden vi lever i. Det er det samme jeg lar meg begeistre over hos min favoritt, Remarque, som i flere av sine bøker skriver om flyktninger (gjerne såkalt ‘uregistrerte’) i Europa i tida rundt og mellom første og andre verdenskrig. Celasin gjør det samme, men i en dagsaktuell kontekst, og lykkes med det.

Jeg anbefaler denne boka på det varmeste, og tror det er mange fler enn jeg som vil ha glede av den. Er du glad i å lese bøker? Har du lyst til å lese noe du ikke føler at «alle andre» leser samtidig? Har du interesse for vår nære historie og samtid, eller husker du den kalde krigen?  Les denne boka, uansett av hvilken grunn. Jeg tror ikke du vil angre. Selv skal jeg på biblioteket snart igjen, for å se om de har de forrige to bøkene til Celasin. Noe sier meg at de også er verdt å lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s