Kvelden før dagen

Det er kvelden før dagen. Kvelden etter kjørermøter, åpningsseremoni og sosialiseringspizza på Bergstaden Hotell. Kvelden etter veterinærsjekk, fôr-veiing, sledepakking og småprat. Det er kvelden før løpsstart. Kvelden før folket og byen skal sende nær 150 hundekjørere ut i villmarka med alt fra seks til tolv hunder foran sleden sin. Kvelden før den dagen der Kjerkgata er avsperra og full av folk og dyr, dagen med høyt spenningsnivå, dagen med kameraer og refleksvester og nakkeliner og nestenvelt i svingen øverst i bakken.

Røros om kvelden

Røros om kvelden

Røros bare ligger der. Verdensarvbyen med bergverksdrift som kan spores helt tilbake til 1644. Byen med villmark, slagghauger, en imponerende trehusbebyggelse og sparkeføre i sentrum. Byens lys blinker nedenfor det hvite tårnet som for meg er selve kjennemerket til Røros; kirka – Bergstadens Ziir.

Noen hunder gneldrer utenfor vinduet innimellom. De fleste ligger på kassene sine nå, og hundekjørerne er på vei i seng, de også. Det blir en lang dag i morgen, og lite søvn de neste dagene. For oss alle. Også vi som jobber med andre ting enn å stå på en slede har noen travle døgn foran oss.

Følelsen av Røros. Følelsen når man går rundt i gatene og ser de utallige fotomotivene. Følelsen når man møter kjentfolk overalt, kjentfolk som hører til vinterverdenen og bare finnes her, eller i Alta, når det er vinter og hundetid. Følelsen av å stå i Nilsenparken og høre taler og en lokal artist, følelsen når kjørerne kommer opp på scenen for å hente startnumrene sine. Følelsen av at ‘nå er vi i gang’.

Ubetalelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s