Han Sylte i Valnesfjord

For litt siden var jeg i Valnesfjord i embets medfør. I Valnesfjord finner du Han Sylte Kolonial. Den er det verdt å avlegge et besøk når man befinner seg på Rv 80 mellom Bodø og Fauske.

Gulrotmarmelade fra Han Sylte

Gulrotmarmelade fra Han Sylte

Historien begynner med et forelska par som laget krydra gulrotmarmelade på glass på sitt eget kjøkken for å spise selv og gi til familie og venner i gave. I dag er det en suksessrik gründerbedrift som har åpnet egen butikk, utvidet sortimentet (hva med pesto laget av den grønne dusken på gulrota?) og bidratt til både verdiskapning og næringsutvikling i Valnesfjord. At de er genuint trivelige, Mathilde og Håvard, er en bonus.

IMG_4384

Kanelsnurr-lunsj av dimensjoner

Hos Han Sylte finner du ikke bare hjemmelaget syltetøy. De har også utsalg med en rekke lokalt produserte varer; kjøtt, fisk, bakst og mer til. Og egne kanelsnurrer, stekt i lokalet! Det var mye jeg hadde lyst til å ta med meg hjem da jeg var innom, men jeg klarte å begrense meg. Jeg har smakt både den vanlige gulrotmarmeladen og den såkalte julemarmeladen, som er litt mer krydret i smaken. Veldig gode, begge to. Pestoen var de fri for denne gangen, men senere på sommeren skal den anskaffes.

Hvilekrok hos Han Sylte Kolonial

Hvilekrok hos Han Sylte Kolonial

Det er ikke lenge til jeg skal tilbake, denne gangen for å vise Kolonialen frem til gjester som kommer på besøk. Kanskje kjøper vi kanelsnurrer og kaffe før vi setter oss ned i denne rolige kroken i lokalet? Her kan man slå av en prat med vertskapet og hverandre, utveksle informasjon og prate skjit. Hvis man vil.

Hos Han Sylte Kolonial kombineres sansen for mat med sansen for lave skuldre, godt humør og en kjapp replikk. Det passer meg utmerket.

Og skulle det bli for mye stillesitting og kanelsnurrer, er det bare å ta en tur på bakrommet. Der åpner nemlig et aldri så lite treningsstudio i sommer. Ingen skal si at det ikke skjer noe på bygda. I alle fall ikke i Valnesfjorden.

3 kommentarer om “Han Sylte i Valnesfjord

 1. Hei Elisabeth,
  «…sansen for lave skuldre…» var en veldig fin metafor.
  Jeg aner ikke om uttrykket er vanlig på norsk, men hvis i motsetning du oppfant det selv, så synes jeg det var et spennende funn !

 2. Hei geitost! Hyggelig å se deg her igjen 🙂

  Å ‘ha lave skuldre’ er et vanlig uttrykk på norsk, men ‘sansen for lave skuldre’ var en formulering fra meg, det er ikke et etablert uttrykk. Hyggelig at det falt i smak! (Jeg anbefaler tur til Norge og besøk til Han Sylte, altså!)

 3. Tusen takk for anbefalingen. Jeg vil gjerne stikke innom hos Han Sylte, hvis jeg en dag befinner meg i nærheten, men det finnes uheldigvis ikke noen plan i denne retning for tiden…
  Ikke at jeg ikke liker idéen. Jeg ville i motsetning ha stor lyst til en slik tur, og jeg har ikke overlatt prosjektet å reise hele veien til Norland, spesielt om jeg får sjansen en dag til å kunne følge deg på spor av dine interessante forfedre, blant andre han svensken (tippoldefaren din ?) som først slo seg ned i Lofoten, eller Madame Normandia (hvis det er sånn hun hette eller kalte seg), eller for å bli med på tur rundt ditt domene, fra Selbu til Salstraumen, eller til ditt gjemt rike ved Kanstadfjord…
  Vel, som du ser, selv om jeg ikke planlegger å snart reise nordover, det forbyr meg ikke å drømme litt om det underveis, takket være deg …. 🙂 Klem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s