Bodøs nesten hemmelige fjell

Hvis du spør folk hvilket fjell i Bodø de har hørt om, eller hvilket fjell man bare  på hvis man er i byen, er svaret entydig: Keiservarden. Keiservarden er vel og bra, enten du går sherpastien fra Turisthytta (2,1 km) eller grusveien fra Maskinisten (4 km, og nei: du kan ikke kjøre opp, for veien er stengt med bom). Men hvis du spør markaglade folk i Bodø hvor de gjerne går hvis de ikke er i følge med turister, er det et annet fjell som dukker opp minst like ofte: Junkerfjellet.

Emre myser utover byen fra toppen av Junkerfjellet.

Emre myser utover byen fra toppen av Junkerfjellet.

Det finnes mange veier til toppen av Junkerfjellet. Eller; det finnes mange stier  som går til toppen av Junkerfjellet, og det finnes én vei. Veien er gruset og går fra Bestemorenga til toppen av Junkerfjellet, og den er stengt med bom helt i starten. Det er temmelig nøyaktig 2,5 kilometer én vei, og stigningen er ikke all verden. Stiene starter ved Maskinisten, ved Bestemorenga og et utall andre steder. Det er lett å komme seg til og på Junkerfjellet.

Når du er på toppen av Junkerfjellet, har du utsikt i alle himmelretninger og befinner deg bare fire usle meter lavere enn på Keiservarden. Til gjengjeld (for tapt høyde) har du langt bedre utsikt over selve byen fra Junkerfjellet enn fra Keiservarden. I likhet med Keiservarden har også Junkerfjellet en åpen gapahuk til allmenn benyttelse, og her finnes opptil flere postkasser med trimbøker og/eller tur-koder som man kan benytte hvis man deltar i noen form for registrering av sånt noe.

Lilli er på toppen av Junkerfjellet og nyter utsikta mot nordøst og Sjunkhatten nasjonalpark.

Lilli er på toppen av Junkerfjellet og nyter utsikta mot nordøst og Sjunkhatten nasjonalpark.

På den ene siden av Junkerfjellet ser du byen, skjærgården i vest og sør, og ikke minst: Saltfjorden og Børvasstindan og nærområdene i sør. Mot nord ser du Keiservarden, og mot øst… Mot øst ser du Sjunkhatten nasjonalpark, hvor perlene ligger på ei snor – pluss at du ser Skaugtuva og Steigtinden, blant annet. Vågøyvannet og Soløyvannet glitrer en sommerdag og byr på skøyteis en vinterdag (i alle fall sistnevnte, førstnevnte er jeg mer usikker på pga oppdemming av vannet). På gode dager ser du også Blåmannsisen i Sulis langt i det fjerne når du er på retur ned fra Junkerfjellet igjen, hvis du følger veien.

Så hvis du vil gå i fjellet i Bodømarka og helst ønsker å slippe unna lysløype-følelsen, skal du bare glemme Keiservarden. Ta steget videre og kom deg opp på Junkerfjellet. Jeg lover at det er verdt det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s