Noe godt i november

Jeg syns november kan være tyngre enn den var før. Mye har med været å gjøre; dagene med overskya vær er tyngre enn dagene med klar himmel simpelthen fordi mengden med lys blir så redusert. Det er ikke lett å stå opp om morgenen; selv når jeg er tidlig våken er det tidvis en lidelse å skulle slepe seg ut av senga. For eksempel.

Men noen gode ting er det heldigvis også. November er den måneden der jeg stort sett avslutter de siste julegavene, de som er hjemmelaget og spiselige. Jeg pleier å være tidlig ferdig med julegaver hvert år, og i desember er det andre ting enn gavejakt som står på plakaten. I november, derimot, dufter det ofte godt og fristende på kjøkkenet mitt.

Salte mandler, etter oppskrift fra Green Bonanza

Salte mandler, etter oppskrift fra Green Bonanza

For ikke lenge siden hadde jeg og ei god venninne satt av brorparten av en dag til å lage spiselige julegaver. Vi møttes på mitt kjøkken og delte på alt vi laget, dels hver for oss og dels i fellesskap. Det ble hele ni sorter snop på seks timer, alt gjort uten stress og mas og kjas.

Jeg fikk for eksempel gleden av å introdusere henne for salte mandler, som ble laget etter oppskrift fra Mia sin blogg Green Bonanza. Jeg elsker de salte mandlene, som funker som snacks hele året, egentlig. I år som i fjor skal jeg gi bort noen sånne til jul, gjerne i kombinasjon med andre spiselige gaver. Det var veldig populært, og jeg innrømmer glatt at min andel av de salte mandlene forlengst er borte. Jeg har delt med flere. Men jeg skal lage en ladning eller to til før jul, og da skal de pakkes inn og bort, sånn at de ikke ‘forsvinner på veien’.

Karamell med paranøtter og pistasjenøtter. Mmmmh..

Karamell med paranøtter og pistasjenøtter. Mmmmh..

En annen ting vi laget, var et par-tre versjoner av knekk og fløtekarameller. Venninna mi har aldri laget fløtekarameller før, så hun fikk den jobben. Learning by doing, som det heter. Og det gikk over all forventning. I kjøleskapet mitt finner du nå en halv dose fløtekaramell med havsalt, samt den du ser på bildet over: karamell med hakkede pistasjenøtter og paranøtter. Jeg visste ikke at noe kunne være så godt – og så enkelt å lage!

Bakgrunnen for det meste vi laget var ei bok jeg fikk til jul i fjor, ei bok full av oppskrifter på godsaker av ymse slag. Vi startet på begynnelsen og laget nesten alt vi hadde lyst til av det som sto på de følgende sidene. Vi kom til side 27, så var dagen full. Det er fortsatt mange fristende oppskrifter som gjenstår i boka – og vi har avtalt en ettermiddag til før jul, sånn i tilfelle rottefelle…

Gamle pinnestoler blir som nye. Og røde.

Gamle pinnestoler blir som nye. Og røde.

I tillegg har jeg begynt på et lite prosjekt som har blitt vekket av interiørgenet mitt. Det genet jeg trodde jeg ikke hadde. Jeg har fire gamle pinnestoler som er hvitmalte og temmelig slitne. Jeg har tenkt å male dem røde, men det har lenge blitt med tanken. Til nå. En dag fikk jeg ånden over meg og kjøpte maling, fant frem en gammel pensel og gikk i gang. Nå er to stoler ferdig malte, og to andre gjenstår så snart jeg ser det likt å fortsette.

Kanskje jeg får dem ferdig før jul. Kanskje.

2 kommentarer om “Noe godt i november

  1. Å, det er så hyggelig med hjemmelagde og spiselige gaver! Den boka høres kjekk ut, og for en fin ting å gjøre sammen. Jeg har også iblant endt opp med å spise en litt for stor andel av det som produseres, hoho, men jeg skal være streng med meg selv i år!

  2. Boka er helt fantastisk! Ser for meg at den blir brukt et par ganger til før jul – og i mange år fremover. Den heter for øvrig ‘Verdens beste godteri’ og er gitt ut på Fakta forlag. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s