13. desember: Luciakonsert

Hver eneste luciamorgen er det konsert klokka 07 i Bodø Domkirke med domkirkens pikekor. Det er noe av det mest stemningsfulle jeg vet, og i år var jeg der igjen. Det var ikke planlagt, for jeg hadde opprinnelig ikke billett. Men veldig sent tirsdag kveld var det en kjenning som la ut en ledig billett på fjasboka. Jeg var rask med å så slå til.

Domkirka klar for pikekoret og Lucia

Det er bare et dårlig mobilbilde over her, men du skjønner tegninga. Alle lys er slått av – det er bare stearinlys som er tent rundt omkring i kirka. Koret kommer inn ikledd hvite kapper, ei av dem har (elektrisk!) luciakrone på hodet. De andre holder et lys med mansjett i hånda, og det gjør de gjennom hele konserten.

Nordnorsk julesalme. Pie Jesu. Josefs julevise. Ave Mari Stella. Det kimer nå til julefest. Mitt hjerte alltid vanker. O helga natt. De synger i ganske presis en time, og hver sang har sin egen regi, sitt eget bevegelsesmønster. Ikke to sanger er like, verken musikalsk eller i hvordan kor, solister og dirigent opptrer. De tar hele rommet i bruk, hele kirkesalen, de omslutter oss med lys og lyd uten å bruke en eneste mikrofon eller høytaler. Det er magisk.

Det faktum at det er fotoforbud gjør at folk lar mobilene ligge, og distraksjonene blir færre. Dette året var det ingen barn som gråt, ingen som snakket, ingen som hostet i et sett. Det var rett og slett stille, verdig og fullstendig fokus på musikken og på koret.

Da klokka var åtte, var konserten slutt. På vei ut av kirka sto korjenter oppstilt i våpenhuset og delte ut lussekatter til dem som ville ha. Jeg tok ei; det ble dagens frokost. Jeg har forlengst kommet meg på jobb og gått i gang med dagens plikter. Men freden som preget hele konserten og morgenstunda, er fortsatt trygt plassert innvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s