Vinterdans – Marit Beate Kasin

Disclaimer: Jeg kjenner Marit B. Kasin som har skrevet denne boka, og har fulgt henne, Susana og hundekjøringa deres gjennom snart et tiår. Jeg er også engasjert som frivillig under Finnmarksløpet. Når det er sagt: Jeg har forsøkt å legge den personlige relasjonen til side og fortelle om boka og min opplevelse av den, uavhengig av hvem som har skrevet den, og uavhengig av min relasjon til løpet.

Jeg kjøpte boka Vinterdans da jeg kom til Alta i forbindelse med Finnmarksløpet i tidligere i mars. Ikke bare ei bok; jeg kjøpte tre eksemplarer. Ei til meg selv, to til å gi bort. Og for å ha det sagt med en gang: Jeg mistenker at jeg kommer til å gi bort flere med tida. Så bra er den.

Her kan man ligge i sene nattetimer og bli fullstendig oppslukt av ei bok man har kjøpt.

Uansett. Boka var innkjøpt en ettermiddag, og da kvelden kom og jeg skulle legge meg, tenkte jeg å lese et kapittel. Bare ett, for å få en følelse av hvordan boka ville være. Det ante meg at jeg ville kose meg med den, ville nyte å lese og se på bilder og få med meg den fine tonen i Marit sitt språk. Jeg fikk rett. Det jeg ikke hadde regnet med, var at boka fenget meg så sterkt at jeg simpelthen slukte den. Jeg leste og leste utover natta til øyet var både stort og vått, og hjertet varmt. Jeg leste til det var så sent at jeg skulle ha sovet for lengst. Jeg leste til boka var slutt. Og da ville jeg aller, aller helst begynne rett på’n igjen.

Vinterdans er utgitt på Aschehoug forlag.

Boka forteller om Marits tre Finnmarksløp, de tre hun har deltatt i og fullført frem til boka gikk i trykken. Forskjellige av natur, med ulike opplevelser, med ulike erfaringer og ulike utfordringer. Samtidig analyserer Marit hundekjøringa og det den betyr; det blir aldri tørt og distansert, men hun klarer å se seg selv og sitt hundeliv (bokstavelig talt) i en større sammenheng, en sammenheng hun også deler med leseren uten å undervurdere leserens evne til å tenke, se og forstå selv.

Det handler nemlig ikke bare om hundekjøring, ikke bare om Finnmark og snø. Det handler om et liv med hunder, om prioriteringer i hverdagen, om økonomiske og praktiske hensyn, om intens glede når noe går bra og hjerteskjærende sorg når noe går galt. Marit skjuler ikke noe, men hun dveler heller ikke for lenge med detaljer som lett kunne blitt tabloide og sensasjonsjagende. Under det hele stikker noe jeg tror nesten enhver nordboer kan kjenne seg igjen i; gleden med friluftsliv, gleden over natur og samspill med dyr, over det enkle, det uaffiserte, det som føles nærmest livgivende ekte. Man trenger ikke engang like vinteren for å la seg fenge av denne boka.

Jeg skal ikke gjengi innholdet for detaljert – det er verdt å la seg overraske selv når man leser. Boka er på rundt 200 sider som er lettleste, samtidig som de er fulle av substans. Med jevne mellomrom er det oppslag med bilder; bilder som utfyller og illustrerer det boka forteller om, og som gir det hele en tilleggsverdi. Det ligger mange tips her for både vordende og eksisterende hundekjørere – du finner dem mellom linjene så vel som i et eget kapittel aller sist i boka. Og har du, som jeg, ingen ambisjoner i det hele tatt om å bli hundekjører, er det likevel mye inspirasjon, lærdom og ren leseglede å finne på disse drøyt 200 sidene.

Det er forresten ikke bare jeg som liker boka. Dagbladet ga boka en 6’er og trakk paralleller til Helge Ingstad. Og du? Vil du ha en smakebit, kan du lese et lite utdrag aldeles gratis hos Harvest. Kos deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s