Rom for seg selv

Solnedgang på vesthimmelen. Perfekt.

Jeg husker ikke om jeg har nevnt det før. Men et av de nyttårsforsettene jeg offisielt ikke har dette året, handlet om noe som er enkelt og vanskelig på samme tid: Å sette av tid til ingenting. Enkelt. Vanskelig.

Enkelt, fordi det ligger meg lett å være lat og gjøre ingenting.
Vanskelig, fordi jeg liker å ta meg tid til ting jeg har lyst til å gjøre eller få med meg.

Veien hjem var vakker for dem ombord i denne båten denne kvelden.

Jeg er et sted mellom å være en drømmer og en planlegger. Jeg drømmer om mange ting jeg har lyst til å gjøre, alt fra små ting som f.eks. å utforske et museum (her i byen) som jeg aldri har vært på, til store ting – utenlandsreiser, for eksempel. I dette krysningspunktet jeg befinner meg i, lar jeg drømmeren fabulere samtidig som jeg fanger planene på papir (lage meg liste, for eksempel), og så lar jeg planleggeren i meg plotte dem inn i kalenderen, en for en.

Jeg stresser ikke, har ingen tidsfrist, men bit for bit kommer jeg meg stadig lenger nedover drømmelista. Samtidig strekker jeg meg langt for å få med meg ting jeg har lyst til i hverdagen, enten det er en konsert, en tur, et kurs eller noe annet. Med litt bevisst planlegging og fremsyn klarer man å få med seg mer enn man tror mange ganger, og jeg elsker å se tilbake på innholdsrike uker og måneder med dager som byr på gode saker. Det blir full kalender av sånne ting, som du skjønner.

Lofoten i nordvest; Aust-Vågøya, Raftsundet og Hinnøya.

En av tankene for dette året, for 2018, var å passe på at kalenderen ikke blir for full. Blir den det, blir selv lystbetonte ting et ork. Plutselig koster det mer enn det smaker selv når jeg gjør ting jeg egentlig liker og har gledet meg til. Jeg kjenner faresignalene og vil være føre var.

Hvordan det har gått?

Det har gått aldeles utmerket så langt. Med unntak av den ene uka jeg var i Alta, har jeg passet på at jeg hver eneste uke dette året har hatt minst én ettermiddag der jeg ikke har hatt noen forpliktelser etter jobb. (Helger og helligdager teller ikke i dette regnskapet, ei heller ukedager borte fra byen.)

Solnedgang bak bjørketreet på yttersia

Noen ganger har jeg vært hjemme, sittet i godstolen og gjort ingenting. Andre ganger har jeg møtt venner uten å ha noen annen agenda enn å ha det hyggelig sammen. Jeg har lest bøker, strikka, sett film, gått tur – og vært aldeles skrekkelig lat. Det har vært helt nydelig.

Og noen ganger, som disse bildene viser, har jeg benyttet anledningen og været til å dra på tur et sted som krever litt mer innsats enn å bare gå i bygatene, en tur som kanskje omfatter både kamera, termos og sitteunderlag. Blant annet.

I det hele tatt har prosjektet med å prioritere tid til og for seg selv gått bedre enn jeg hadde ventet på forhånd. Det stikker ikke lenger i meg når jeg må si «dessverre, mandag kan jeg ikke for da har jeg andre planer», selv om ‘planen’ er å ikke ha noen plan. Etterhvert som jeg har høstet gode erfaringer, har det blitt lettere og lettere å si nei. Noen ganger forklarer jeg sogar hvorfor. Det har ført til flere gode, kloke samtaler.

Så ja. Det forsettet jeg ikke har i 2018, har vist seg å være en god investering. I livskvalitet.

 

 

3 kommentarer om “Rom for seg selv

  1. Høres veldig fornuftig ut! Det er jaggu mentalhygiene å gjøre ikkeno eller bare det man sjøl finner for godt. Tid er luksus i dagens samfunn.

  2. Tid kan være luksus – definitivt! Men det er også luksus å ha mulighet til å fylle den med det man har lyst til, når alt kommer til alt. Noen ganger veksler balansen. Men dette året har jeg altså funnet et balansepunkt som fungerer aldeles strålende. Det er jeg veldig glad for. (Det håper jeg du også har!)

  3. Ja, jeg syns også jeg har funnet balansen i privatlivet, iallfall. Verre med jobben, der er det vanskeligere å få det til…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s