Souvenirene

«Jeg skal si deg én ting, Elisabeth. Når du skal kjøpe souvenirer på reise, skal du alltid tenke først for deg selv: ‘Trenger jeg dette? Kommer jeg til å bruke dette i hverdagslivet helt naturlig?’ Hvis svaret ikke er ja, skal du heller la være å kjøpe.»

Det sa gamle onkel Anton, mormors bror, til meg en tidlig vårdag på begynnelsen av nittitallet. Og det har jeg levd etter siden. Du finner ingen pyntegjenstander som er utstilt og samler støv i huset mitt. Men ser du deg rundt, finner du ganske mange minner om steder og turer; ting som ikke er anskaffet nordaførr eller på Rema, bruksgjenstander med en affeksjonsverdi som alltid matches av en reell nytteverdi.

Souvenirer fra København

Dette er noen av de tingene som ble med meg hjem fra København. Julete fra Perch’s og ei bok av Tove Ditlevsen. Ditlevsen er en sånn forfatter som jeg har hørt endel om, blant annet gjennom Kari Bremnes’ musikk og tekster, uten at jeg egentlig har lest noe av henne selv. Det skal det bli en endring på nå.

Jeg mistenker at denne boka får bli med nordover på juleferie etterhvert. Og jeg gleder meg allerede til å lese. Den var ikke ubetinget lett å lukke igjen da jeg i butikken hadde åpnet den litt for å lese et avsnitt og se om jeg likte stilen. Dét gjør jeg definitivt. Onkel Anton ville vært fornøyd.

2 kommentarer om “Souvenirene

  1. Og jeg skal si deg én ting til, Elisabeth.
    Nettopp disse dager, det finnes i Paris minst en fyr – nemlig jeg – som leser « Barndommens gade » i metroen. På dansk – jeg tror ikke boken ble oversatt til fransk – og hittil har jeg nådd kapittel 5 av andre delen. Et fint sammenteff, ikke sant ?
    Tove Ditlevsens roman er en særlig lærerik lesning for meg som har (det rare) prosjektet å skrive (en dag, kanskje) en bok som begynner med fortellingen av en byggningsrenovering idag i København, og tar dette påskudd for å komme lenge tilbake i tiden og fortelle en del av et strøkets historie, siden sluttet av det 16. århundre.
    Grunnen av min interesse for dette strøket ville vært litt lang å fortelle her, men jeg kann minst si at jeg visste ingenting om Tove Ditlevsen før å ha hørt Kari Bremnes låter, og dersom det er takket være deg at jeg fikk høre om henne første gang, for et par år siden, så kann du måle av hvilken innflyttelse din blogg kann noen gang være, ute i verden …
    Klem.

  2. Geitost, så fantastisk! Både å høre fra deg og historien du forteller – tenk at vi leser samme bok samtidig og av samme grunn, uten å ha visst om hverandre. Det er jo nesten uvirkelig. Jeg håper du liker den! Og så håper jeg du fortsetter å like Kari Bremnes. Jeg var nettopp på konsert med henne, som du kanskje leste, og skal på neste konsert med henne i august neste år; en magisk utendørskonsert i forbindelse med Nordland Musikkfestuke. Konserten er på Nyholmen Skandse; et gammelt festningsanlegg som ble bygget under napoleonskrigen! Enda en link, nesten. Jeg gleder meg allerede. Det var veldig fint å se deg her igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s