Hva er mer naturlig enn å lese dansk bok av dansk forfatter når man er i Danmark (og klarer å lese språket)? Nettopp. Derfor kjøpte jeg denne boka i København da jeg var der før jul. Tidligere har jeg lest en hel del om Tove Ditlevsen, en forfatter jeg først ble oppmerksom på etter å ha hørt Kari Bremnes’ cd (!) «Mitt ville hjerte» fra 1987. Alle tekstene på skiva er lyrikk skrevet av nettopp Ditlevsen, som andre så har satt toner til. Uansett.

Litt kultur i kveldssola
«Barndommens gade» kom ut i Danmark i 143 og handler om barndommen og oppveksten til Ester i et arbeiderklassestrøk i København. Hun bor sammen med mor, far og bror i en liten leilighet, og vi følger henne helt fra hun er barn til hun blir en ung voksen kvinne. Parallellene fra Ester til Tove Ditlevsen selv er ganske åpenbare. Ditlevsen skildrer arbeiderklassen og dens liv og levnet helt usminket, og forteller levende om alle sider ved livet, gode som vanskelige, for Ester og menneskene rundt henne. Ikke bare er ordene og beskrivelsene presise og engasjerende, også det som ligger mellom linjene utgjør en stor del av historien.
Etter en uplanlagt pause i lesinga av denne boka tok jeg den nylig frem igjen med mål om å lese den ut. Det var ikke vanskelig når det kom til stykket – boka er lett å lese hva språket angår, selv når jeg leser den på dansk. Innimellom tok jeg noen pauser for å fordøye det jeg hadde lest, men så var det rett tilbake til boka igjen. Jeg leste på stranda, jeg leste i hagen, jeg leste i skogen og jeg leste hjemme i godstolen.
Tidligere i uka ble jeg ferdig med boka. Nå står den i bokhylla mi, og noe sier meg at jeg kommer til å lese den igjen når det har gått et par år.