Gi meg ferske reker fra kaia

Det er en ting som mer enn mye annet sier «sommer» med store bokstaver: Ferske reker. Noe av det fineste jeg vet her i byen, er at man kan gå ned på kaia og kjøpe ferske reker rett fra båten som har fanget dem. På gode dager kan de fort bli utsolgt, men her om dagen hadde de fortsatt reker igjen da jeg kom innom etter jobb.  Disse rekene var fanga på Folda, en åpen fjord mellom Kjerringøy og Steigen, i morgengryet samme dag.

Blodferske reker fra Folda

Mannen ved siden av meg i køen var et utflytta bysbarn og hadde med seg sin egen, voksne sønn da han skulle handle. Man må jo la ungene erfare hvordan ferske reker smaker når man først er i byen på besøk, mente han.

Disse rekene har ikke smakt is. Sagt på en annen måte: De har ikke vært frosne fra de ble fanga i havet til de havna på loffskiva mi, de har bare blitt holdt kjølige i en tett isoporkasse etter at de kom ombord i båten. De har fått trekke i en kjele fylt med naturlig salt havvann, og så blitt kjølt ned igjen uten å fryse. Du kjenner det på smaken. Den er uovertruffen.

Etter å ha spist meg god og mett på enkle rekesmørbrød havnet resten av rekene i fryseren. Der skal de få være til det blir fiskesuppe en dag senere i sommer. Og skallet fra rekene som er spist? Det har jeg kokt kraft på, kraft som også skal brukes i den samme suppa. Kortreist mat og god ressursutnyttelse. Man kan få god samvittighet av mindre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s