Jakten på Bente

Husker du denne? I sommer kjøpte jeg meg halvt tilfeldig et sett med serveringsfat og dyptallerkener/boller fra Figgjo Flint. Planen var å skaffe seg litt mer. Nå har jakten etterhvert gitt resultater, både i form av detaljkunnskap og produkter, så jeg tenkte det var tid for den lovede oppdateringen.

Servisedeler av Bente fra Figgjo Flint

For det første: Dette mønsteret heter Bente. På 1950-60-tallet ble det laget tre serviser som fikk navnene Grete, Sissel og Bente. Jeg har sett en kilde som hevder at de var oppkalt etter skaperens døtre, men jeg vet ikke om det stemmer. Ragnar Grimsrud skapte i alle fall Grete og Sissel, men Wikipedia sier ikke noe om hvorvidt han også laget Bente – og om hvorvidt han hadde døtre med disse navnene.

Uansett: Alle tre kom i flere farger, og det var små men viktige detaljer som skilte dem. Fasongen er litt forskjellig på asjetter og serveringsfat hos hver av dem, for eksempel, og i tillegg er fargene og mønstrene ulike. Grete var et ensfarget servise som hadde en slags stiplet stripemønster langs ytterkanten, i samme farge som bunnfarga. Serveringsfatene er ovale og har litt tverre kortsider. Sissel hadde litt andre og skrå striper langs ytterkanten, og stripemønsteret her var alltid hvitt. Serveringsfatene i Sissel-serien er ovale og har avrunda kortsider. Bente, som jeg altså er i besittelse av, har i likhet med Sissel hvitt stripemønster langs ytterkanten, striper som minner om havreaks. Hos Bente-serien er serveringsfatene noenlunde ovale og har mykt spissede kortsider, som du ser på bildet. I tillegg var selve bunnplaten i Bente-serviset hvit (hos Sissel var hele tallerkenen i en farge, bare stripene langs kanten var hvite).

Da jeg fant ut at mitt lysegrå servise heter Bente, valgte jeg å forsøke å skaffe meg mer av samme slag. Det viste seg raskt at Grete og Sissel er relativt vanlige og populære, og det finnes mye av begge to f.eks. på nettauksjoner. Hvis man leter, og hvis man har litt tid, kan man skaffe seg det meste. De forekommer også ofte på loppemarkeder f.eks. i Oslo, etter hva jeg har fått med meg. Bente er det litt verre med, men situasjonen er ikke umulig. Det finnes et og annet objekt tilgjengelig innimellom, og prisen er ikke verre enn for Grete og Sissel. Men mens Sissel og Grete som regel er navngitt i annonsene, har jeg ofte sett at Bente-serien er mer ukjent og bare navngis som ‘Figgjo’ uten nærmere identifikasjon. Jeg har sett Bente i lysegrått og blått, og har også hørt det omtalt i grønt/mint og gult.

Jeg hadde opprinnelig bestemt meg for å bare spare på den grå Bente-varianten, siden det var det jeg hadde skaffet meg. Men etterhvert falt jeg for fristelsen til å også ha det i andre farger – de er godt avstemt til hverandre og kan blandes dersom man vil det. Jeg startet dessuten med å ‘bare’ skulle ha serveringsfat, men har endt opp med å også skaffe meg servisedeler til hverdagsbruk. Nå har jeg serveringsfat og -boller, sausnebb, melkemugge, dyptallerkener, middagstallerkener og asjetter i Bente-serien. Noe er jeg vel besatt med, annet er jeg fortsatt litt på utkikk etter. Coming to think of it; jeg har ikke sett kopper og tefat (‘skål’, på østnorsk) i Bente-serviset noen steder. Anyone?

Jeg som aldri har vært nevneverdig interiørinteressert har med ett blitt litt nerdete på ‘min’ serie fra Figgjo, men det er lenge til jeg blir en interiørblogger. Til det er nok engasjementet for begrenset. Det var dog morsomt så lenge det varte! Og ironien i det hele? De gamle, hvite hverdagsasjettene som jeg snart kvitter meg med, viser seg ved nærmere ettersyn å være fra Figgjo, de også, om enn ikke fra noen av disse seriene 😛 Men ut skal de, åkke som.

* * *
For ordens skyld: I forrige bloggpost om dette temaet fortalte jeg at Figgjo skulle informere meg bare fellesferien var over, for det hadde de selv sagt. Det skjedde aldri; jeg har ikke hørt noe mer fra Figgjo etter at den posten ble skrevet. Jeg har dog heller ikke forsøkt å følge det opp overfor dem, og har ikke etterlyst tilbakemelding. Det var simpelthen mer morsomt å finne ut av det på egen hånd, og å ta jakten i små drypp innimellom!

7 kommentarer om “Jakten på Bente

 1. Fint med oppdatering -jeg har ikke hørt om Bente før men plutselig dukker det opp både her og der: http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=29067658 -for det er Bente på finn.no, ja? Det skulle ikke forundre meg om det finnes te-kopper der ute som ser akkurat ut som Bente for det er jo litt merkelig å designe ei tekanne hvis det ikke finnes kopper til. Er vel ikke meningen at man skal drikke rett fra tuten? ;-P

  Trodde selv at jeg ikke var servisenerd helt til jeg falt for Figgjo sin Lotte. Sånn kan det gå.

  Lykke til og trivelige stunder i jakten på Bente!

 2. Hei! Jeg har funnet endel Bente på qxl, faktisk, og gjennom året som har gått har jeg blitt vel beslått med saker etterhvert. Den du viser til på finn.no er en blanding av Bente (de to fatene helt foran t.v.) og Sissel; dessverre er mugga av Sissel. Ellers ville jeg slått til!

  Lykke til med Lotte-jakten! Jeg fant masse nydelige Figgjoprodukter i en bruktbutikk jeg ramla innom i går, og jeg ønsket nesten at jeg skulle ha et nytt/annet hus å utstyre så jeg kunne samla sammen litt der 😉

 3. Jeg kjøpte noen grå kopper i den tro at det var Grete, men tror det er Bentekopper. Har 5 Grå kopper til salgs.
  Mvh Grete

 4. Ja, jeg vet at den er oppkalt etter dattera (som Sissel og Grete, tror jeg), men jeg har aldri vært sikker på om hun het Bente eller Benta. Takk for info!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s