Ikke helt game over enda

Røros by night. Bergmannsgata.

Røros by night. Bergmannsgata.

I skrivende stund ljomer musikken i målområdet på Røros. Yngve Fagerli fra trekkhundklubben MUSH kommer i mål som nummer 15 i årets Femundløp (F600). Det betyr at vi er halvveis i denne konkurransen – det er fortsatt 15 spann igjen ute på sporet, eller inne og hviler på sjekkpunkt Tolga.

For dem som kommer først inn, vanker det heder og ære, premier og applaus, publikum og presse og alle andre som engasjerer seg. For dem som kommer inn nå, noen timer senere og med færre folk tilstede, er opplevelsen en annen. Fortsatt god, men annerledes.

Målområdet på kveldstid. Det kan bli litt ventetid.

Målområdet på kveldstid. Det kan bli litt ventetid.

Disse kjørerne blir møtt med speaker, musikk, funksjonærer, veterinærer, handlere og gjerne familie. Men oppstusset er mindre.Likevel gjør de det; deltar år etter år. Presser inn treningstid i hverdagen, prioriterer hardt økonomisk, ordner seg fri på et eller annet vis, ber om tillatelse eller tilgivelse fra familien og kommer til Røros for å stå på sledemeiene i 600 kilometer. Sparke, svette, fryse, synge, knipse, tisse, snacke, gruble, flyte med. Alt dette gjør de mens de står der, uten at de nødvendigvis kan fortelle i ettertid nøyaktig hva og hvorfor. De bare er, ute i villmarka sammen med hundene, egne eller lånte, og opplever at det hele er verdt det.​

Jeg tror det var disse kjørerne mer enn noe annet som låtmakerne hadde i tankene da de laget Femundløpets egen signaturlåt, When heroes are made. For heltene er ikke bare de som kommer først over målstreken, eller hundene som løper og løper og løper. Heltene er også de mennene og kvinnene som står på og gir jernet og deltar uten å oppnå stort annet enn selvfølelse og stolthet over å ha fullført nok et langdistanseløp under krevende forhold. Hvis du vil høre låten, klikk her.

Dette er en tekst jeg opprinnelig skrev og publiserte på Femundløpets hjemmesider. Men den er min, og jeg vil gjerne ha den her også. Derfor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s